Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Η Αθηνά της Βαρβακείου

Εικόνα: Αθηνά της Βαρβακείου, +3ος αιώνας, αντίγραφο έργου του Φειδία. 

Στην αίθουσα 20 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθεται σήμερα η Αθηνά της Βαρβακείου. Μια ταινία μπροστά της αποτρέπει τους επισκέπτες να την πλησιάζουν πολύ, καθώς ορισμένα τμήματά της, που είναι συγκολλημένα,  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Παλαιότερα άλλωστε ήταν τοποθετημένη σε γυάλινο κώδωνα, που όταν κάποια στιγμή έσπασε, δεν αντικαταστάθηκε.

Το έργο είχε βρεθεί στις 18 Δεκεμβρίου του 1880 κοντά στην Βαρβάκειο Σχολή, που ήταν τότε στην οδό Αθηνάς, έτσι πήρε και την ονομασία του. Έχει ύψος ενός μέτρου και ήταν σκεπασμένο με κεραμίδια, προσεκτικά τοποθετημένα από ανθρώπινο χέρι, που προφανώς ήθελε να το κρύψει αλλά και να το προστατέψει. Αν σκεφθεί κανείς μάλιστα, τη χρονολόγησή του στον +3ο αιώνα μπορεί να φανταστεί και τις συνθήκες απόκρυψης, καθώς ήταν η περίοδος που είχαν αρχίσει οι διώξεις των εθνικών από τους χριστιανούς.

Η θεά, σμιλεμένη σε πεντελικό μάρμαρο είναι όρθια πάνω σε βάθρο, έχοντας δίπλα της τον πολεμικό εξοπλισμό της. Φοράει μακρύ πέπλο με πολλές πτυχώσεις και με ζώνη στη μέση, που καταλήγει σε κόμπο. Στην αιγίδα της, που καλύπτει τον θώρακα απεικονίζεται κεφαλή Μέδουσας και φίδια ενώ στην εντυπωσιακή περικεφαλαία της ολόγλυφα άλογα προσδίδουν μοναδική μεγαλοπρέπεια. Στο δεξί της χέρι εξάλλου, στέκεται η Νίκη και το αριστερό της ακουμπά στην ασπίδα της. Όπως αποκαλύπτει και το αγέρωχο αλλά και ήρεμο πρόσωπό της, η υπεροχή της είναι αδιαμφισβήτητη.

Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με τις πηγές σε ύψος 13 μέτρων έφθανε το πρωτότυπο έργοτου Φειδία, το λατρευτικό άγαλμα της Αθηνάς στον Παρθενώνα, καλυμμένο με χρυσό και ελεφαντόδοντο.

Μαρία Θερμού

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Η Αθηνά της Βαρβακείου και γιατί το ΚΑΣ απέρριψε δύο φορές τον δανεισμό της σε ξένο μουσείο

-----------------------------

Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥ 

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Σύμφωνα με τις πηγές, το πρωτότυπο λατρευτικό άγαλμα της Αθηνάς στον Παρθενώνα, καλυμμένο με χρυσό και ελεφαντόδοντο, έργο του Φειδία, έφθανε σε ύψος 13 μέτρων. (Παρθενώνας/Ύψος 14 μ.)

Αν κρίνουμε από τα 13 μέτρα ύψους του αγάλματος, ήταν όσο μια τετραώροφη οικοδομή.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου