Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - H ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Η ιστορία μας είναι γεμάτη από περιστατικά αυτοθυσίας αγωνιστών για την προστασία της Ελληνικής Σημαίας. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το γενναίο σημαιοφόρο που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά, τη στιγμή που έστηνε την Ελληνική Σημαία στην κορυφή του Μπιζανίου το 1912!

Στη μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες για να μην πέσει η Σημαία στα χέρια του εχθρού. Στο τέλος ο λοχίας, που είχε απομείνει, όρμησε στο ύψωμα, αγκάλιασε τη σημαία, κατρακύλησε αιμόφυρτος στην πλαγιά και όταν έφθασε στο διοικητή του τάγματος, στάθηκε όρθιος χαιρέτησε και ανάφερε στο διοικητή «Κύριε διοικητά, έχω την τιμή να σας παραδώσω τη Σημαία». Και έπεσε νεκρός.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό περιστατικό αυτοθυσίας για την προστασία της σημαίας είναι και αυτό που συνέβη το 1941, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα. Τότε, ο σημαιοφόρος πάνω στον Παρθενώνα, Κωνσταντίνος Κουκίδης, αντί να παραδώσει τη σημαία στους Γερμανούς, την τυλίχθηκε και έπεσε μαζί της στο κενό.

neoskosmos.com


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ - ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Οι γυναίκες που στήριξαν τον Ελληνικό Στρατό στον άνισο αλλά τελικά νικηφόρο πόλεμο κατά των Ιταλών, κουβαλώντας στα χέρια και στους ώμους πολεμοφόδια, τρόφιμα, ρουχισμό, ανοίγοντας δρόμους. 

Χωρίς αυτές όλα θα ήταν πιο δύσκολα. Αυτές οι γυναίκες, είναι ένα κομμάτι του Έπους εξαιρετικά σημαντικό. 
Στη φωτογραφία Ηπειρώτισσες γυναίκες μεταφέρουν πολεμοφόδια στο μέτωπο. (Πηγή: Ιστορικό Μουσείο Άρτης)  

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

ΑΙΘΕΡΑΣ - ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΣΟΦΙΑ

Ο Αιθέρας, είναι για το σύμπαν Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ που το δημιούργησε. Όταν ο ανθρώπινος νους δημιουργεί με τη σκέψη του σωματίδια, σύμφωνα με την Κβαντοφυσική επιστήμη της Γαίας, εκπέμπει κύματα διαφόρων συχνοτήτων, επηρεάζει καταστάσεις και δημιουργεί πραγματικότητες. Έτσι, και ο Δημιουργός του σύμπαντος, δημιουργεί τα πάντα με τη συνείδησή του. 

Η παγκόσμια νοημοσύνη, με δική σας ορολογία, χρησιμοποίησε τεραστίων διαστάσεων παλιρροϊκά κύματα συμπυκνωμένου αιθέρα, μέσα στα οποία είχαν ενσωματωθεί όλη η συμπαντική σοφία, όπως εσείς ονομάζετε, μαζί με όλες τις γνωστές και άγνωστες σ' εσάς μορφές ενέργειας. Τα κύματα αυτά του Αιθέρα διέθεταν ασύλληπτη χωρητικότητα πληροφοριών αυτογνωσίας. Για τη δημιουργία του σύμπαντος χρησιμοποιήθηκαν τεχνογνωσίες που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από τους επιστήμονες της Γαίας. Η μόνη κατανόηση που μπορεί να υπάρξει προς το παρόν είναι ο θαυμασμός των ανθρώπων για το έργο της δημιουργίας. 

Ο άνθρωπος, ως τμήμα της Κοσμικής Νοημοσύνης εμποτισμένος από τον αιθέρα καθώς είναι, μπορεί να δημιουργεί πραγματικότητες με τη σκέψη του σε μικρογραφία, που επεκτείνουν τη συμπαντική ολότητα. Έτσι, και ο Δημιουργός προσθέτει νέες δομές της δικής του σκέψεως στο σύμπαν. Όπως η ανθρώπινη ψυχή οικοδομεί το σώμα του ανθρώπινου εμβρύου και το συνοδεύει σε όλη τη ζωή στην ανάπτυξή του, έτσι και ο Αιθέρας οικοδόμησε και συνεχίζει να οικοδομεί τη συμπαντική ολότητα μέχρι την ολοκλήρωση της.

Ο Δημιουργός δε θα δημιουργούσε το αχανές σύμπαν χωρίς να έχει τη δυνατότητα της ακαριαίας επικοινωνίας με όλα τα μέρη του. Όπως ο άνθρωπος έτσι και το σύμπαν εξελίσσεται μέχρι του σημείου εκείνου όπου όλοι οι κόσμοι, κάποια στιγμή, θα έχουν απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ τους και με τη βάση της δημιουργίας, με δική σας ορολογία, για την οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν κατανοητές φράσεις περιγραφής της.

Το σύμπαν συγκροτείται από πολλαπλά ενεργειακά πεδία αυτορρυθμιζόμενα και αυτοδημιουργούμενα, ανάλογα με τις ωθήσεις που δέχονται από τις ανθρώπινες σκέψεις, θετικές ή αρνητικές, και ανταποκρίνονται στην υλοποίηση αυτών ανάλογα με την έντασή τους. Ο Δημιουργός του δικού σας σύμπαντος και των άλλων συμπάντων, καλύπτει τα πάντα με την αιθερική συνείδησή του και δεν υπάρχει κάποιος χώρος διαμονής του, όπως εσείς μπορεί να τον φαντάζεστε.

Από το βιβλίο ΑΙΘΕΡΑΣ του Γερ. Καλογεράκη, σελ. 164 – 165, εκδόσεις Δίον, Α΄ έκδοση, Θεσσαλονίκη 2021

Πηγή εικόνας: Harmonies of the Soul

-------------------------------------------

Σχετικές αναρτήσεις με θέμα: ΑΙΘΕΡΑΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΥΧΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΛΛΑ ΑΓΝΟΙΑ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

Ο άνθρωπος για το σύμπαν είναι όμοιος με το ηλεκτρόνιο και κάνει συνεχώς κβαντικά άλματα. Όταν είναι ψυχολογικά πεσμένος μεταπηδά σε χαμηλότερη τροχιά, κοντύτερα στον πυρήνα ενός ατόμου, ενώ όταν είναι χαρούμενος παράγει θετική ενέργεια και μεταπηδά ακαριαία, σε υψηλότερη τροχιά, με περισσότερη ελευθερία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ τον χώρο! Η κβαντική θεωρία θεωρεί το φαινόμενο του κβαντικού άλματος ανεξήγητο, γιατί δεν υπάρχει τρόπος που καθορίζει το γιατί και πώς συμβαίνει αυτό, αλλά το θεωρεί τυχαίο γεγονός.

Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα στο σύμπαν αλλά άγνοια συμπαντικών νόμων που λειτουργούν νομοτελειακά, χωρίς λάθη.

Η ανθρώπινη συνειδητότητα, με κατάλληλη εκπαίδευση, μπορεί να εστιάζεται συνεχώς σε κάτι δημιουργικό και συνειδητά να προκαλεί τηλεκίνηση, τηλεπικοινωνία, μετεωρισμό και θεραπεία εξ αποστάσεως και γενικά να υλοποιεί συνεχώς σε πραγματικότητα τις σκέψεις της, ακόμη και υποσυνείδητα.

Ο Αμερικανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας EvanWentz γράφει: «Η ίδια η φύση έχει μια μνήμη θεωρητική που εκφράζεται μ' ένα αόριστο ψυχικό στοιχείο στην ατμόσφαιρα της Γης, στην οποία φωτοyραφίζονται, αποτυπώνονται και καταyράφονται όλες οι ανθρώπινες ψυχικές ενέργειες και φαινόμενα.

Σε ορισμένες ανεξήγητες συνθήκες, οι φυσιολογικοί χαρισματικοί άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν νοητικά τα αόρατα αρχεία της φύσεως με τη μορφή εικόνων και συμβόλων, που προβάλλονται στην οθόνη της φαντασίας τους, όπως προβάλλονται στις κινηματογραφικές ταινίες».

Αυτές τις περιπτώσεις τις απορρίπτει το σύστημα και η θρησκεία και τις χαρακτηρίζει σατανικές εκδηλώσεις.

Από το βιβλίο ΑΙΘΕΡΑΣ του Γερ. Καλογεράκη, σελ. 166, εκδόσεις Δίον, Α΄ έκδοση, Θεσσαλονίκη 2021

---------------------------------------------------

Σχετικές αναρτήσεις με θέμα: ΣΚΕΠΤΟΜΟΡΦΕΣ

Ο ΟΒΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Εισαγωγή: Θέλοντας να διδάξει την τέχνη της λησµονιάς ο κατ' εξοχήν ερωτικός Λατίνος ποιητής µάς δίνει ένα έργο ξεχωριστό, γιατί δε µας αφήνει να ξεχάσουμε πόσο δύσκολο είναι να ξεχάσουμε. Κλείνει το µάτι συνωµοτικά στο φτερωτό θεό, βρίσκει στην τέχνη του τα αντίδοτα που δεν ξέρουν στ’ αλήθεια να γιατρεύουν και υποκλίνεται τελικά μπροστά στη δύναμή του, θυμίζοντας πως τα φτερά του έρωτα είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι άνθρωποι για να πετάξουν.

Κατερίνα Μαγγανά

-----------------------

(σελ.: 13) Με το που έµαθε ο Έρωτας τον τίτλο και το περιεχόµενο αυτού του βιβλίου είπε: «Απ’ ό,τι µυρίζοµαι πόλεμο µου ετοιμάζουν».

Φτερωτέ Θεέ, κάνε λίγο κράτει πριν κατηγορήσεις για ένα τέτοιο έγκλημα εμένα, έναν ποιητή που βρίσκομαι πάντα κάτω από τις προσταγές σου. Κι έχω τόσες φορές κρατήσει ψηλά το λάβαρο που µου εμπιστεύτηκες. Μη µε θεωρήσεις σαν τον Τυδέα που πλήγωσε στο χέρι µε το βέλος του τη μάνα σου την Αφροδίτη και την έκανε να πάρει τα άλογα του θεού Άρη και να τρέξει να σωθεί πέρα στους αιθέρες... Στους περισσότερους νέους συμβαίνει, µετά από κάποιο σηµείο της ζωής τους, να είναι επιφυλακτικοί μπροστά στη φλόγα της αγάπης.

Όμως εγώ ο καηµένος πάντα αγαπούσα και, αν θες να ξέρεις, κι αυτή τῃ στιγµή που μιλάμε αγαπώ. Και ποτέ µου δε θα πρόδιδα ούτε εσένα, κακοµαθηµένε, ούτε την τέχνη της ποίησης. Και καµία καινούργια Μούσα δεν είναι ικανή να έρθει και να µε κάνει να απαρνηθώ ό,τι έχω κάνει μέχρι σήµερα.

Αν κάποιος εραστής βρίσκεται µέσα στην ευτυχία και φλογίζεται από πόθο για κάποια άλλη ψυχή, που τυχαίνει μάλιστα ν᾿ ανταποκρίνεται στον έρωτά του, τότε µε γεια του µε χαρά του, ας επωφεληθεί από την καλή του τύχη και ας αφεθεί στην απόλαυση.

Εγώ τον άλλον θέλω να ευεργετήσω µε τις τεχνικές που προτείνω εδώ: Εκείνον που βασανίζεται αναγκασμένος να υπακούει στις παραξενιές της κάθε στρίγγλας. Και μάλιστα πριν η κατάστασή του φτάσει στο απροχώρητο.

(σελ: 43) Aν νοµίζεις πως οι συμβουλές µου έχουν κάποια αξία και πως ο Απόλλωνας µε τη φωνή μου λέει αυτά που θέλει στους θνητούς, προσποιήσου όσο µπορείς, γέλα όταν θέλεις να κλάψεις, και μην την αφήσεις να καταλάβει ότι υποφέρεις. 

Μη νοµίσεις πως έχω την αξίωση να την αφήσεις όταν η σχέση σας βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, όχι δεν είµαι πια και τόσο σκληρός. Αλλά αργότερα, προσποιήσου το αντίθετο από αυτό που αισθάνεσαι κι άφησε να γίνει αντιληπτό ότι όλη αυτή η αρχική ορµή σου έχει ξεθυµάνει. Έτσι σιγά σιγά θα το πιστέψεις κι εσύ και θα συµπεριφέρεσαι ανάλογα, χωρίς να χρειάζεται να προσποιείσαι.

Μήπως εγώ δεν έχω τόσες και τόσες φορές προσποιηθεί πως νυστάζω για να µην αναγκασθώ να πάρω µέρος σε κραιπάλες και µεθύσια; Και να δεις που σε λίγο µε πήρε ο ύπνος στ αλήθεια. Να δεις δε γέλια που έκανα κάποτε μ’ έναν που προσποιούταν τον ερωτευμένο µέχρι που στο τέλος έπεσε στην ίδια του την παγίδα κι ερωτεύτηκε στ’ αλήθεια.

Όπως ο έρωτας μπαίνει στις καρδιές σαν τον κλέφτη µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο βγαίνει. Όποιος μπορέσει να πείσει τον εαυτό του ότι γιατρεύτηκε έχει κιόλας γιατρευτεί.

Θα σου πει «έλα απόψε». Δε σου λέω να µην πας, πήγαινε. Αν όµως βρεις την πόρτα κλειστή, δε θα αρχίσεις ούτε τα γλυκόλογα ούτε να βαράς την πόρτα. Κάνε την καρδιά σου το ίδιο σκληρή μ᾿ αυτή την κλειστή πόρτα και συγκρατήσου. Την επομένη όµως μην αφήσεις να φανεί ούτε το παραμικρό σηµάδι στενοχώριας ή κακίας. Θα δεις πώς θα της πέσει ο τουπές και τότε είναι που θα µου είσαι ευγνώμων για τις συμβουλές µου.

Γενικά µη δείξεις πως την έχεις ερωτευτεί και µην αρχίσεις τις περί έρωτα δηλώσεις. Προπαντός µην κάνεις σχέδια. Ούτως ή άλλως θα συμβεί ό,τι δεν έχεις προβλέψει. Αν τα δίχτυα είναι φανερά, κανένα πουλί δεν πιάνεται. Και για να μην της προκαλέσεις µεγάλη ιδέα για τον εαυτό της φρόντισε να µην τρέχεις από πίσω της. Τότε είναι που θᾳ κάνει ό,τι ακριβώς θέλεις. Αν για παράδειγµα είναι η πόρτα της ανοικτή και βγει και σε φωνάξει να µπεις µέσα, εσύ συνέχισε το δρόµο σου σαν να µην τρέχει τίποτα. Αν σου πει «αύριο βράδυ σε περιμένω», δήλωσέ της πως δεν είσαι και σίγουρος πως θα μπορέσεις ν᾿ ανταποκριθείς στην πρόσκλησή της.

Μα καλά, είναι ποτέ δυνατόν να µην µπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι, λίγο µόνο λογικός να φαινόταν, θα µπορούσε να είχε κατακτήσει τον έβδομο ουρανό; Ποιος άραγε θα μπορούσε να µε κατηγορήσει για αυστηρό; Ορίστε µέχρι και το µεσάζοντα κάνω. Εφόσον όµως κάθε άνθρωπος είναι και µια ξεχωρστή περίπτωση, θα πρέπει κι εμείς να προσαρµόζουµε τις συμβουλές µας ανάλογα. Στα χίλια πρόσωπα του κακού θα αντιπαραθέσουµε χίλια αντίδοτα. Υπάρχουν οργανισμοί που πιο καλά θεραπεύονται με βότανα παρά µε χειρουργικό νυστέρι.

ΟΒΙΔΙΟΥ – ΤΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Μετάφραση: Κατερίνα Μαγγανά

Εκδόσεις Περίπλους
--------------------------------

Ο Οβίδιος, ήταν Ρωμαίος ποιητής. Γεννήθηκε το - 43 και πέθανε το 17.

Είναι περισσότερο γνωστός από τις Μεταμορφώσεις, μίας σειράς 15 βιβλίων μυθολογικής αφήγησης γραμμένης σε δακτυλικό εξάμετρο, καθώς και για τις συλλογές ερωτικής ποίησης σε ελεγειακά δίστιχα, και ιδιαίτερα για τους Έρωτες (Amores) και την Ερωτική τέχνη (Ars amatoria). Πολλοί μιμήθηκαν την ποίησή του κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη δυτική τέχνη και λογοτεχνία. 
Ο Οβίδιος πέρασε ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα, αφού συνόδευσε σε ένα ταξίδι του εκεί τον Πομπήιο Μάγνο, όπως συνήθιζαν οι νέοι των ανώτερων κοινωνικών τάξεων και ταξίδεψε αρκετά στην Ελλάδα κερδίζοντας αρκετές εμπειρίες.

el.wikipedia.org

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ο καστανάς

Χρόνια κατεβαίνει ἀπὸ τὴν πατρίδα του στὴν πολιτεία. Μόλις φθάσῃ τὸ φθινόπωρο, νά τον μὲ τὴ φουφοῦ ἀπ᾽ ἔξω ἀπ’ τὸ σχολεῖο. Τὰ παιδιὰ τὸν πλησιάζουν καὶ τὸν χαιρετοῦν:

- Καλῶς ἦλθες, κὺρ - Χαραλάμπη!

- Εὐχαριστῶ, παιδιά! καλὸ χειμῶνα νὰ περάσωμε. Στὴν ὀρεινή του πατρίδα ἄφησεν ὁλόκληρη οἰκογένεια. Γυναῖκα, ἀγόρια, κορίτσια. Πρέπει νὰ ἐργασθῇ γιὰ νὰ τοὺς ζήσῃ. Τί νὰ κάμῃ ὁ καημένος, ἀφοῦ ἔχει τόσο μεγάλη οἰκογένεια καὶ τὸ χωριό τους εἴναι πτωχό;

- Ζεστά, γερὰ κάστανα! Φωνάζει καὶ πωλεῖ στὰ παιδάκια.

- Γερὰ νὰ μοῦ δώσῃς, κὺρ - Χαραλάμπη. Νὰ μὴν εἶναι χαλασμένα, τοῦ λέγει ἕνας μικρούλης. Καὶ τοῦ δίνει τὰ χρήματα.

- Ἐγὼ πάντα γερὰ πωλῶ. Εἶναι διαλεγμένα αὐτά, ποὺ σοῦ δίνω, ἀπαντᾷ ὁ μπάρμπα - Χαραλάμπης.

Ὁ Πάνος ἀγαπᾷ πολὺ τὰ κάστανα, μὰ σήμερα δὲν ἔχει χρήματα. Δὲν τοῦ ἔδωκε ἡ μητέρα. Στέκεται λίγο πιὸ πέρα ἀπὸ τὴ φουφοὺ καὶ τὰ βλέπει ροδοκοκκινισμένα. Καὶ ἄλλα παιδιὰ στέκονται καὶ βλέπουν ἀπὸ μακριά. Ἐκεῖνα ποὺ ἔχουν χρήματα,  ἔρχονται ξέθαρρα καὶ ἀγοράζουν. Ὁ Θανασάκης, ὅταν ἀγοράζῃ, πάντα δίνει καὶ στὸ φίλο του τὸν Παναγῆ.

Καὶ ὁ Παναγῆς πάλι, ὅταν ἀγοράζῃ, δίνει στὸ Θανασάκη.

Μιὰ ἡμέρα ἕνα παιδί, ὁ Μενέλαος, ἧλθε κι ἐστάθηκε κοντὰ στὸ μπάρμπα - Χαραλάμπη. Ἐκοίταζε τὰ κάστανα, μὰ δὲν ἔλεγε τίποτε, Στὸ χέρι του ὅμως εἶχε χρήματα.

- Θέλεις, Μενέλαε, κάστανα; ἐρώτησεν ὁ καστανᾶς. 

- Ὄχι, κὺρ - Χαραλάμπη. Δὲν ἔχω χρήματα.

- Μὰ νά! αὐτὰ ποὺ κρατεῖς δὲν είναι χρήματα;

- Αὐτὰ τὰ ἔχω γιὰ τετράδιο, κὺρ - Χαραλάμπη. Δὲν τὰ ἔχω γιὰ κάστανα. Αὔριο, ποὺ θὰ μοῦ δώσῃ ἄλλα ὁ πατέρας μου, τότε
θὰ ἀγοράσω.

- Μπράβο, παιδί μου, καλὰ σκέπτεσαι. Μερικὰ παιδιὰ ὅμως δὲν σκέπτονται ὅπως ἐσύ. Ὅταν ἔχουν χρήματα καὶ βλέπουν  κουλούρια, καραμέλλες, κάστανα, ἀμέσως ἀγοράζουν. Ἄς εἶχαν τὰ χρήματα γιὰ ν᾽ ἀγοράσουν μολύβι, πέννα, τετράδιο. Ἑσὺ θὰ γίνῃς καλὸ παιδί. Μπορεῖς καὶ κρατιέσαι. Δὲν εἶσαι λιχούδης. Ἔχω κι ἐγὼ στὸ χωριό μου ἕνα ἀγόρι σὰν κι ἐσένα, τὸν Μάνθο. Πηγαίνει στὸ σχολεῖο καὶ πάντα τὸν συμβουλεύω νὰ μὴν εἶναι λιχούδης. Ἡ λιχουδιὰ εἶναι κακὸ πρᾶγμα, παιδί μου.

Αναγνωστικό Β' Δημοτικού 1963

(Δεκαετίες ΄60 - ΄70)

kapodistrias.info

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

ΦΡΟΝΗΣΗ

Τα άσπρα μαλλιά δεν κάνουν την φρόνηση. 

Μένανδρος (Ανθ. Στοβ. ΝΒ, 10)

Eίναι καλύτερα να σκέπτεσαι πριν παρά να μετανιώνεις μετά. 

Δημόκριτος (Αποσπ. 67 Deils)

Ο φρόνιμος άνθρωπος δεν πρέπει να μετανοεί, αλλά να προνοεί.
Επίχαρμος (αποσπ. 41 Diels)


Η ζωή που συνδυάζει την χαρά με την φρόνηση είναι η ανώτερη.
Πλάτων (Φίληβος 27 D)

Όταν σκέπτεσαι, να έχεις τα περασμένα σαν παράδειγμα για τα μέλλοντα.
Ισοκράτης (Προς Δημόνικο, 34)

Το χειρότερο από τα περασμένα, μπορεί να γίνει ωφελιμότερο για τα μέλλοντα.

Δημοσθένης (Κατά φιλίππου, Γ, 5)

Κάτι που πρόκειται να πεις να το εξετάζεις προηγουμένως, γιατί σε πολλούς η γλώσσα τρέχει πριν από την σκέψη.
Ισοκράτης (Προς Δημόνικο 41)

Δεν αξίζει από την εξωτερική εμφάνιση ούτε να συμπαθούμε ούτε να αντιπαθούμε κανέναν, αλλά από τα έργα του.
Λυσίας (Υπερ Μαντιθέου, 19)


Τους ανόητους τους απαλλάσσει από την λύπη ο χρόνος, τους μυαλωμένους η λογική.
Επίκουρος (Παρθ. Του Κατζ.)

Μην κρίνεις ποτέ από τα λόγια τον Σοφό ή τον χρηστό άνθρωπο, τον τρόπο που ζει να εξετάζεις.
Φιλήμονας (Αβεβ. Αποσπ. 40c, Meineke)

Είναι το ίδιο επικίνδυνο να δώσεις μαχαίρι σε τρελό και δύναμη στον κακό

Ιάμβλιχος (Ανθ. Στοβ. Β, 40)

Κακό πράγμα η ανάγκη, αλλά δεν είναι ανάγκη να ζει κάποιος δημιουργώντας πολλές ανάγκες.

 Επίκουρος

Οι άνθρωποι έχουν συμφορές, τις οποίες οι ίδιοι τις δημιουργούν στους εαυτούς τους.
Πυθαγόρας (Χρυσά Έπη, 54)

Ελλήνων Σοφία

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ο Παγκόσμιος Νους ή Λόγος ρυθμίζει τη Φύση. Αναλογικά ο ανώτερος νους του ανθρώπου ρυθμίζει την ύπαρξή του.

Ο Σωκράτης λέει (αλλά και πολλοί φιλόσοφοι), ότι όταν θέλεις κάτι ειλικρινά και η επιθυμία σου είναι υψηλού επιπέδου και κυρίως αγνή και ανιδιοτελής, θα πάρεις μια απάντηση απ’ το Σύμπαν μέσω μίας Διοσημείας, η οποία απάντηση θα είναι ένα σημάδι, ότι έχεις δίκιο σ’ αυτό που ζητάς και ότι αυτό που εύχεσαι, θα πραγματοποιηθεί.

 ΔΙΟΣΗΜΕΙΑ  ---  ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑ ΑΡΙΘΜΩΝ

ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ ΜΕΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ Ο,ΤΙ ΤΗΣ ΑΡΜΟΖΕΙ

Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ, ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ!

Αξιολόγησε τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο για σένα που θέλεις να δώσεις την ενέργειά σου σ’ αυτό που είναι καθήκον σου.

Η πνευματική εξέλιξη και η ευτυχία δεν εξαρτάται από τα υλικά αγαθά, ούτε η ψυχική ηρεμία από τον εξωτερικό περίγυρο.
Σημασία έχει τι κάνουμε με τη ζωή και όχι τι κάνουμε στη ζωή. 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΜΑΣ - ΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ

Αποσπάσματα από το Ιερό πρωτότυπο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

ΕΚΕΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΙΣΘΗΤΟΙ ΟΙ ΘΕΟΙ

«…με μια λέξη, ότι είναι για μας το νερό κι η θάλασσα ως προς τις ανάγκες μας, έτσι είναι ΕΚΕΙ ο αέρας, κι ότι είναι για μας ο αέρας, είναι για ΕΚΕΙΝΟΥΣ ο αιθέρας. Στις διάφορες εποχές, πάλι, το κλίμα είναι τόσο εύκρατο που δεν γνωρίζουν την αρρώστια και ζουν πολύ περισσότερο χρόνο από τους εδώ, αλλά και ως προς την όραση, την ακοή, τη νοημοσύνη και όλα τα παρόμοια, απέχουν από μας τόσο όσο απέχει ο αιθέρας από τον αέρα ως προς την καθαρότητα. Έχουν ακόμα για τους θεούς άλση και ιερά, ΟΠΟΥ ΕΝΟΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΙ ΘΕΟΙ, και φωνές, προφητείες, τρόπους με τους οποίους γίνονται αισθητοί οι θεοί ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ. Αλλά κι ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα φαίνονται σε αυτούς έτσι όπως πράγματι είναι, και η υπόλοιπη ευδαιμονία τους είναι συνακόλουθη αυτών.»

ΣΩΚΡΑΤΗΣ – ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΦΑΙΔΩΝ 111 b – c

...καί ένί λόγω, όπερ ήμίν τό ύδωρ τε καί ή θάλαττά έστι προς τήν ήμετέραν χρείαν, τούτο έκεί τόν αέρα, ο δέ ήμΐν αήρ, έκείνοις τον αιθέρα. τάς δέ ώρας αύτος κράσιν έχειν τοιαύτην ώστε εκείνους άνοσους είναι καί χρόνον τε ζήν πολύ πλείω τών ένθάδε, και όψει και ακοή και φρονήσει κάί πόσι τοις τοιούτοις ημών άφεστάναι τή αυτή αποστάσει ήπερ αήρ τε ύδατος άφέστηκεν κάί αίθήρ αέρος προς καθαρότητα. και δή καί θεών άλση τε κάί ιερά αυτοίς είναι, έν οις τω όντι οίκητάς θεούς είναι, καί φήμας τε καί μαντείας και αισθήσεις τών θεών καί τοιαύτας συνουσίας γίγνεσθαι αύτοίς προς αυτούς και τόν γε ήλιον και σελήνην καί άστρα όράσθαι ύπ' αυτών οία τυγχάνει όντα, και τήν άλλην εύδαιμονίαν τούτων άκόλουθον είναι.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ – ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΦΑΙΔΩΝ 111 b – c

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΑΚΑΡΙΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΟΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΩΝ ΘΕΩΝ

Ό μέν δή μέγας ήγεμών έν ουρανώ Ζευς, έλαύνων πτηνόν άρμα, πρώτος πορεύεται, διακοσμών πάντα καί έπιμελούμενος. Τω δ' έπεται στρατιά θεών τε καί δαιμόνων, κατά ένδεκα μέρη κεκοσμημένη' μένει γάρ Εστία έν θεών οίκω μόνη. Τών δέ άλλων όσοι έν τω τών δώδεκα άριθμώ τεταγμένοι θεοί άρχοντες ηγούνται, κατά τάξιν ήν έκαστος έτάχθη. Πολλαί μέν ούν καί μακάριαι θέαι τε καί διέξοδοι εντός ούρανού, άς θεών γένος εύδαιμόνων επιστρέφεται, πράττων έκαστος αυτών τό αυτού, έπεται δέ ό άεί έθέλων τε καί δυνάμενος' φθόνος γάρ έξω θείου χορού ίσταται.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΠΛΑΤΩΝΟΣ -  ΦΑΙΔΡΟΣ 246 - 247 

Απόδοσις: Ο Δίας λοιπόν, ο μεγάλος ηγεμόνας του ουρανού, οδηγώντας ένα φτερωτό άρμα, προχωρεί πρώτος και βάζει σε τάξη και φροντίζει όλα τα πράγματα. Τον ακολουθεί μια στρατιά θεών και δαιμόνων, διαταγμένη σε έντεκα μέρη. Στον οίκο των θεών μένει μόνη η Εστία. Από τους άλλους θεούς, όσοι, μέσα στους δώδεκα, έχουν ταχθεί να διευθύνουν, προηγούνται, ορίζοντας ο καθένας τον τομέα που του τάχθηκε. Μέσα στον ουρανό υπάρχουν πολλά μακάρια θεάματα και περάσματα, όπου περιφέρεται το γένος των ευδαιμόνων θεών, ασκώντας ο καθένας τους το δικό του έργο και ακολουθεί όποιος πάντα θέλει και μπορεί, μια και ο φθόνος παραμένει έξω από τον θεϊκό χώρο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ (ΠΛΑΤΩΝΟΣ -  ΦΑΙΔΡΟΣ 246 e - 247 b)

Μόλις διαβάσαμε: "...περιφέρεται το γένος των ευδαιμόνων θεών, ασκώντας ο καθένας τους το δικό του έργο…"

Ποιό είναι το έργο του κάθε θεού;
Μας εξηγεί ο Σαλλούστιος αμέσως παρακάτω:

ΣΑΛΟΥΣΤΙΟΥ – ΠΕΡΙ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥ (ια)

Των δε εγκοσμίων οι μεν είναι ποιούσι τον Κόσμον, οι δε αυτόν ψυχούσιν, οι δε εκ διαφόρων όντα αρμόζουσιν, οι δε ηρμοσμένον φρουρούσι. Τούτων δε όντων τεσσάρων πραγμάτων και εκάστου πρώτα έχοντας και μέσα και τελευταία και τους διοικούντας δώδεκα είναι ανάγκη.
Οι μεν ούν ποιούντες τον Κόσμον Ζεύς και Ποσειδών εισί και Ήφαιστος. Οι δε ψυχούντες Δημήτηρ και Ήρα και Άρτεμις. Οι δε αρμόζοντες Απόλλων και Αφροδίτη και Ερμής. Οι δε φρουρούντες Εστία και Αθηνά και Άρης.

Ο Σαλλούστιος λοιπόν μας λέει ότι:

O Ζεύς, ο Ποσειδών και ο Ήφαιστος ποιούν – είναι θεοί δημιουργοί.
Η Ήρα, η Δήμητρα και η Άρτεμις είναι θεές υπεύθυνες για τις ψυχές.
Ο Απόλλων, η Αφροδίτη και ο Ερμής είναι υπεύθυνοι θεοί για την αρμονία.
Και η Εστία, η Αθηνά και ο Άρης είναι υπεύθυνοι θεοί για την φρούρηση.

Ο Πορφύριος ονομάζει την Εστία θεά νοητή έφορο της γης "....και το ηγεμονικό της θείας δυνάμεως Εστία κέκληται".

Το όνομα της Ήρας προέρχεται από αναγραμματισμό του ἀήρ. Συμβολίζει την νοητή ύλη (αιθήρ -ας) που μένει πάντα νέα, είναι πάντα αγνή και δημιουργική.

Επιμέλεια: Σείριος – ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ

------------------------------------------

Σχετικές αναρτήσεις με θέμα: ΑΙΘΗΡ - ΑΙΘΕΡΑΣ

Η θεωρία της  Κατευθυνόμενης Πανσπερμίας & Εξωγήινα μηνύματα στο ανθρώπινο DNA;

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η θεωρία της πανσπερμίας, ως πιθανότητα κατά το παρελθόν. Τα σοβαρά ελαττώματα στη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου μας αναγκάζουν να ανοίξουμε το μυαλό μας σε νέες δυνατότητες και να εξερευνήσουμε τον παλιό κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Η θεωρία ότι «κάποιος» φύτεψε ζωή στον πλανήτη μας προωθείται εδώ και πολλά χρόνια από διακεκριμένους επιστήμονες.

Ο Sir Francis Crick είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού.

Ο Sir Francis Crick (1916-2004), βραβευμένος με Νόμπελ, αστρονόμος που ανακάλυψε το μόριο του DNA, πρότεινε το 1980 ότι ένας προηγμένος πολιτισμός έσπειρε τη ζωή στη Γη στο μακρινό παρελθόν. 

Αυτή η θεωρία ονομάζεται Κατευθυνόμενη Πανσπερμία.

Ο Κρικ δεν ήταν μόνο ένας ευφυής επιστήμονας, αλλά και πολύ γενναίος και δεν φοβόταν να αντιμετωπίσει την κριτική από όσους δεν τους άρεσαν οι ανορθόδοξες ιδέες του.

Ενώ ερευνούσε την προέλευση της ζωής , ο Κρικ δεν ακολούθησε τα μυστήρια της Αρχαίας Ιστορίας. Αντίθετα, εστίασε στη φύση του DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) και του RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) και σε ό,τι ήταν γνωστό εκείνη την εποχή για το πώς προήλθε η ζωή στη Γη.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι, σε κάποιον μακρινό πλανήτη πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, υπήρχε μια εξελιγμένη μορφή υπερυψωμένων πλασμάτων που, όπως εμείς, είχαν ανακαλύψει την επιστήμη και την τεχνολογία, αναπτύσσοντάς τα πολύ πέρα ​​από αυτά που έχουμε πετύχει εμείς μέχρι τώρα.
Τα παλαιότερα ίχνη ζωής που μπορούσαμε να εντοπίσουμε σήμερα σχετίζονται με βράχους που χρονολογούνται περίπου. 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια... αλλά το αρχείο απολιθωμάτων, που αποτελείται από απλά ζώα, των οποίων τα άκαμπτα μέρη έχουν διατηρηθεί, είναι μόλις 600 εκατομμυρίων ετών."
Sir Francis Crick «Η ίδια η ζωή: η προέλευση και η φύση της»

Η πολυπλοκότητα του DNA

Ο Κρικ γνώριζε την εντυπωσιακή πολυπλοκότητα του DNA.

Τόνισε ότι χρειάστηκαν 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια για την εξέλιξη των απλούστερων μονοκύτταρων οργανισμών.
Το επόμενο κρίσιμο βήμα στην πολυπλοκότητα για τους πολυκύτταρους οργανισμούς χρειάστηκε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα...
Ωστόσο, όταν τα θηλαστικά εμφανίστηκαν ξαφνικά πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, για κάποιο λόγο, η πολυπλοκότητα έκανε ένα κβαντικό άλμα.

Η ουσία είναι ότι αναμένουμε ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον μικρότερο χρονικό διάστημα για να εξελιχθούν απλές μορφές ζωής και πολύ περισσότερο για πολύπλοκους οργανισμούς.

Ωστόσο, τα θηλαστικά χρειάστηκαν μόνο ένα κλάσμα του χρόνου για να αναπτυχθούν, σε σύγκριση με παλαιότερες, απλούστερες μορφές ζωής.
Τι συνέβη;

Ο Κρικ ανακάλυψε ότι στο αρχείο απολιθωμάτων υπήρχαν ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν την κατευθυνόμενη Πανσπερμία.

Σύμφωνα με τον Crick, ο πλανήτης μας δεν έχει παροδικές μορφές: Οι παροδικές μορφές είναι απόδειξη της εξέλιξης που «θα υπήρχε μόνο στον πλανήτη αποστολής, όχι στη Γη».

Ο Crick κατέληξε:

«Κατευθυνόμενη πανσπερμία: υποστηρίζει ότι οι ρίζες του τρόπου ζωής μας προέρχονται από κάπου αλλού στο σύμπαν, σχεδόν σίγουρα από έναν άλλο πλανήτη, ο οποίος είχε φτάσει σε μια πολύ προηγμένη μορφή εκεί, πριν ξεκινήσουν άλλα πράγματα εδώ, και ότι η ζωή εδώ γεννήθηκε από μικροοργανισμούς που στάλθηκαν με κάποια μορφή διαστημικού σκάφους, από έναν προηγμένο πολιτισμό».

Εξωγήινα μηνύματα στο ανθρώπινο DNA;

Το ανθρώπινο DNA περιέχει στοιχεία  εξωγήινης ζωής;

Υπάρχει κάποιο περίεργο μήνυμα κωδικοποιημένο στο DNA μας;

Ένας άλλος επιστήμονας, ο καθηγητής Paul Davis από το Αυστραλιανό Κέντρο Αστροβιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σύδνεϋ παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα θεωρία.

Ο Davies πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει ένα παράξενο μήνυμα κωδικοποιημένο στο DNA μας.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλες αλληλουχίες «άχρηστου» DNA, οι οποίες δεν περιέχουν κανένα γονίδιο και φαίνεται να είναι πολύ σταθερές.

«Αν οι εξωγήινοι έστελναν ένα μήνυμα στους επίγειους οργανισμούς, αυτό θα ήταν το μέρος για να κοιτάξουμε».

Ένα τεχνούργημα θα μπορούσε εύκολα να θαφτεί, να πνιγεί ή να διαβρωθεί. Η ιδανική λύση θα ήταν η κωδικοποίηση του μηνύματος σε έναν μεγάλο αριθμό μικροσκοπικών μηχανών που αντιγράφουν και επισκευάζονται μόνα τους, για να πολλαπλασιαστούν και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Ευτυχώς, τέτοια μηχανήματα υπάρχουν ήδη:

Ονομάζονται ζωντανά κύτταρα.

Ο Ντέιβις είπε: «Τα κύτταρα στο σώμα μας, για παράδειγμα, περιέχουν γενετικά μηνύματα γραμμένα από τη Μητέρα Φύση πριν από δισεκατομμύρια χρόνια».

Σύμφωνα με τον Davies, το κωδικοποιημένο μήνυμα θα ανακαλυφθεί μόνο όταν η ανθρώπινη φυλή θα έχει την τεχνολογία για να το διαβάσει και να το κατανοήσει.
Ένα μήνυμα που εμφυτεύεται στο ανθρώπινο DNA θα μπορούσε να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, ολόκληρα κομμάτια (υποτιθέμενου) «άχρηστου» DNA ανθρώπου μπορεί να είναι πρακτικά αμετάβλητα για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αποδεικτικών στοιχείων και των ενδείξεων που οι θεοί των αστεριών μας έχουν αφήσει διασκορπισμένα σε όλο τον πλανήτη, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα μήνυμα κωδικοποιημένο στο DNA μας. Αν υπάρχει ένα περίεργο μήνυμα στο DNA μας, υπάρχει ελπίδα ότι θα ανακαλυφθεί και θα αποκρυπτογραφηθεί μια μέρα.

Πηγή: https://codigooculto.com/ μέσω bibliotecapleyades.net

-------------------------------------

12 σκέλη DNA - Η πνευματική μας κληρονομιά

Η Υπερεπικοινωνία του DNA - Το «Ζωντανό Διαδίκτυο» μέσα μας

ΤΟ DΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΔΑΣΜΟ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ και ΚΑΘΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΛΕΞΗ

Μηνάς Καφάτος: «Γεννηθήκαμε από τα άστρα. Το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης»

Ένα μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία αποτελούμαστε προέρχεται από άλλους γαλαξίες!!!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ένα άψογα διατηρημένο άγαλμα με λαξευμένη επιγραφή στα Ελληνικά από την Αρχαία πόλη της Οδησσού έφεραν στο φως αρχαιολόγοι.

Άθικτο ανασύρθηκε ένα άγαλμα στην αρχαία Οδησσό. Φωτογραφία: BTA

Μελετητές από το περιφερειακό ιστορικό μουσείο της Βάρνας, (την μεγαλύτερη ναυτική πόλη της Βουλγαρίας σήμερα), αποκάλυψαν την ανακάλυψη του εξαιρετικού αυτού ευρήματος στη διάρκεια ανασκαφών στην Αρχαία πόλη. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό της ρωμαϊκή εποχής, ελαφρά ψηλότερο από το μέσο ύψος του ανθρώπου.

Το άγαλμα, αναπαριστά την μορφή ενός άνδρα της μέσης ηλικίας, με κοντή γενειάδα, ντυμένο με μια τόγκα (χαρακτηριστικό ένδυμα της Αρχαίας Ρώμης) και μία περγαμηνή στο χέρι του.

Στο βάθρο του, το άγαλμα είχε χαραγμένη την επιγραφή με το όνομα του αναπαριστώμενου άνδρα. Φωτογραφία: ΒΤΑ

Στο μπροστινό τμήμα του βάθρου, είναι λαξευμένη μια επιγραφή, η οποία, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάγνωση, αναφέρει το όνομα του αναπαριστώμενου άνδρα: Γ(αι) Μάριος Ερμογένης.

Το μοναδικό τμήμα που έλειπε, είναι καρπός του, ενώ υπάρχουν ελάχιστες φθορές στο πρόσωπο. Έτσι, πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, προτού να εκτεθεί, αναφέρει η αρχαιολογική υπηρεσία της Βουλγαρίας στη σελίδα της στο Facebook.

Περισσότερα: https://www.enikos.gr

-------------------------------

Επιγραφή 2.000 ετών στην Aρχαία Eλληνική πόλη Ανεμούριον της Κιλικίας

Ανακαλύφθηκε επιγραφή 2.000 ετών σε Aρχαία Eλληνική πόλη – Η αφιέρωση των 13 γραμμών σε αθλητή της εποχής

Η επιγραφή, 120 εκ. σε ύψος και 50 εκ σε πλάτος, ζυγίζει σχεδόν μισό τόνο. Φωτογραφία: ΙΗΑ

Ανασκαφικές ομάδες ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη επιγραφή αφιερωμένη σε έναν αθλητή, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 2.000 ετών. Το εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε στην Aρχαία Eλληνική πόλη, Ανεμούριον.

Το Ανεμούριον ήταν Aρχαία Ελληνιστική πόλη στην Κιλικία, σημερινή Επαρχία Μερσίν, Τουρκία. Ήταν η πιο νότια πόλη της Ανατολίας, απέχοντας μόλις 64 χλμ. από την Κύπρο. Πρόκειται για την σύγχρονη πόλη Αναμούρ.

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη έγινε στο Λιμάνι Μπαθ, όπου η ομάδα διεξάγει αδιάκοπες ανασκαφικές εργασίες για 12 μήνες. Η επιγραφή, με διαστάσεις 120 εκατοστά σε ύψος και 50 εκατοστά σε πλάτος, ζυγίζει περίπου μισό τόνο.

Η επιγραφή είναι προς τιμήν ενός παλαιστή με το όνομα Καικιλιανός, ο οποίος κέρδισε σ’ έναν αγώνα που διοργανωνόταν κάθε πέντε χρόνια από τον Φλαβιανό.

Περισσότερα: https://www.enikos.gr

-------------------------------------

Άγαλμα με επιγραφή στα Ελληνικά από την Αρχαία πόλη της Οδησσού 

Ο ΘΕΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Εικόνα: Η Επιστροφή του Ηφαίστου στον Όλυμπο, με τον Διόνυσο και τον Θίασο του. Όψη Α' αττικής ερυθρόμορφης πελεκίας, 440–430  wikimedia.org

Ο Ήφαιστος. Μια θεϊκή μορφή, με άπειρες περιπέτειες και με ευγένεια ψυχής. Είναι ο θεός της φωτιάς και της ηφαιστειακής δραστηριότητας, άριστος τεχνίτης των μετάλλων, γι’ αυτό και είναι ο θεός της μεταλλουργίας.

Ένα σημαντικό γεγονός υπήρξε η κατασκευή της ασπίδας του Αχιλλέα, όπου σε μια Αρχαία εικονογραφία, ο Ήφαιστος χαρίζει την πανοπλία στη Θέτιδα, μητέρα του Αχιλλέα και ο Όμηρος την περιγράφει με μεγάλο θαυμασμό.

Ο Ήφαιστος, έφτιαξε το εργαστήρι του στον Όλυμπο, όπου με τις τεχνικές του γνώσεις κατασκεύαζε εργαλεία και όπλα για τους θεούς. Τα όπλα, οι ασπίδες, τα κοσμήματα, τα περιδέραια των θεών, ο χρυσός δίσκος του ήλιου, το σκήπτρο του Αγαμέμνονα, τα βέλη του Απόλλωνα, αλλά και ο ξακουστός Τάλως, το Αρχαίο χάλκινο ρομπότ της Κρήτης, είναι μερικά από τα περίφημα έργα του.

Ως θεός της φωτιάς που είναι, εξουσιάζει και τη φωτιά που υπάρχει στα βάθη της γης και αναγκάζει τα λιωμένα υλικά να εκτινάσσονται από τις τρύπες τους, που οι άνθρωποι ονόμασαν απ’ αυτόν «ηφαίστεια».

Στην «Επίτομη Ελληνική και παγκόσμια Μυθολογία», η Έντιθ Χάμιλτον, σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα των Ελληνικών Μύθων, κάνει μια σημαντική αναφορά σχετικά με το εργαστήρι του Ηφαίστου ότι: «έχει εργάτριες που κατασκεύασε από χρυσάφι (χρυσές παρθένες), που μπορούν να κινούνται και τον βοηθούν στη δουλειά». Ασφαλώς εδώ η σκέψη μάς οδηγεί στα περίφημα ρομπότ, όπου οι μηχανές γίνονται υπηρέτες του ανθρώπου.

Καταλήγει λοιπόν η Έντιθ Χάμιλτον: «Ήταν ευγενικός, ειρηνόφιλος, θεός αγαπητός στον ουρανό και στη γη. Μαζί με την Αθηνά, ήταν σημαντικός θεός στη ζωή της πόλεως. Οι δυο τους ήταν προστάτες της βιοτεχνίας που μαζί με τη γεωργία είναι το στήριγμα του πολιτισμού...».

Είναι αλήθεια ότι ο Ήφαιστος μπορεί να χαρακτηριστεί ως πατέρας του τεχνικού πολιτισμού. Τα όπλα του Ηρακλή και η πανοπλία του Αχιλλέα έκρυβαν μια μυστική δύναμη, που κρατούσε τους ήρωες ανίκητους. Ο Ήφαιστος απεκάλυπτε μυστικά μέσα από τα αστραφτερά κατασκευάσματά του. Όλοι του χρωστάνε ευγνωμοσύνη. Ημίθεοι, ήρωες, θνητοί.

Ένας ολύμπιος θεός που έδωσε πνοή σε όλα τα ηφαίστεια του κόσμου. Μια αέναη συμβολική πράξη πέρα από τον μύθο και την ιστορία.

Δημιούργημα του Ηφαίστου ήταν η Πανδώρα, η πρώτη γυναίκα που την έπλασε από πηλό. 

Η δημιουργία του γήινου ανθρώπου: Ο θεός Ήφαιστος πήρε εντολή από τον Δία να κατασκευάσει από χώμα και νερό την γυναίκα (και ο Προμηθέας από χώμα και νερό τον άνδρα «Εκ γης και ύδατος τον άνθρωπο πλάσας»).

Κατά τον Ησίοδο λοιπόν ο Ήφαιστος πλάθει με χώμα και νερό την Πανδώρα, την πρώτη γυναίκα, που στολίζουν με κάθε καλό οι θεές και ο Ερμής της φυτεύει στα στήθη το ψέμα και τα πλάνα λόγια.

Ο Ήφαιστος προστατεύει και βοηθά τους ανθρώπους όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ο Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο)

Οι Αρχαίοι Αθηναίοι του έκτισαν ένα λαμπρό ναό ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης. Τον -5ο αιώνα χτίστηκε ο σπουδαιότερος ναός του Ηφαίστου, ο οποίος διατηρείται ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι αυτός που από λάθος επικράτησε να λέγεται Θησείο. Στην εορτή του, τα Ηφαίστεια, γινόταν λαμπαδηφορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λατρεία αυτού του θεού έδειχναν εύλογα οι χαλκουργοί και γενικά οι χειροτέχνες.

Η μυθική δύναμη του Ηφαίστου παραμένει μέσα στους αιώνες μια υπερκόσμια αποκάλυψη. Τα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο μαρτυρούν τον αιώνιο μόχθο αυτού του Έλληνα θεού να παίρνει και να δίνει ασταμάτητα τη θεϊκή του βοήθεια.

https://simerini.sigmalive.com

--------------------------------

ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΑΣΠΙΔΑ

ΤΑΛΩΣ #1  ,  ΤΑΛΩΣ #2

ΕΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΔΕΞΟΥ Τ᾿ ΑΡΜΑΤΑ ΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

Η ιδέα της αιθερικής πραγματικότητας που υφαίνει ως δίχτυ ο Ήφαιστος με το πυρ του, αποτελεί μια κορύφωση για την Ελληνική Μυθολογία: Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ , Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου