Σάββατο 24 Μαΐου 2025

ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, «ΔΕΛΦΟΙ» (απόσπασμα)

ΗΝΙΟΧΟΣ, ΑΥΤΗ Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ

ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΕΚΕΙ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΑΛΛΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ

Ο Σωκράτης διάβασε στα προπύλαια του ναού ρητό χαραγµένο µε χρυσά γράµµατα: «Γνώθι σαυτόν».

Του φάνηκε το «Γνώθι σαυτόν» σαν καλωσόρισµα του Θεού σ' όσους µπαίνουν στο ναό του αντί του «χαίρε», για να µην παρακινούµε ο ένας τον άλλον στη χαρά παρά στο να είµαστε σώφρονες. Ήταν σα νάλεγε ο Θεός στον άνθρωπο, παρακινώντας τον να κάνη αυτοκριτική: «Κλείσε τα µάτια σου, ξέχασε τι γίνεται γύρω και ρώτα το εσώτατο εγώ σου, για να µάθης τα ελαττώµατα σου και να τα διορθώσης, να καταλάβης από τι κινδυνεύει η ψυχή σου για να την προφυλάξης».

Ο Σωκράτης, παίρνοντας τόλµη από τη γειτονιά του Μαντείου, διαλογήθηκε µ' όλη τη δύναµη του νου του:

«Ένα υπέρτατο αγαθό υπάρχει — η γνώση — κι' ένα κακό — η άγνοια. Εκείνοι που δεν ξέρουν τον εαυτό τους, εκείνοι που είν' απατηµένοι για την προσωπική αξία τους, πέφτουν σε σφάλµατα κι' αποτυχαίνουν. Το «καλό», άµα το νιώσουν οι άνθρωποι, τ' ακολουθάν. Ανάγκη να καλυτερέψουν µε τη φώτιση ως κι' οι κακοί. Ζήτα τις «αιώνιες αλήθειες» µε τη διαλεκτική, αµφιβάλλοντας ο ίδιος και κάνοντας και τους άλλους ν' αµφιβάλλουν, όσο να βρεθούν οι σωστοί νόµοι της ζωής. Η κοινωνία των ανθρώπων, που ως τώρα οδηγείται στον καθηµερινό βίο από παλιά γνωµικά, µόνο µε τις γνώσεις θα προκόψη. Τη λογική την παραστέκει ο Απόλλων, αυτός που αναγαλλιάζει στο αντίκρυσµα της αρετής. Πρώτο γνώρισµα του Θεού η αγνότητα. Με κάθε τρόπο πρέπει να καθαρίσουµε τους Δώδεκα Θεούς από τα ελαττώµατα που τους κόλλησε η περίτροµη χωριατιά, πριν ξυπνήση λογική ανθρώπινη σκέψη. Τούτο το έργο ανάγκη να τ' αναλάβω εγώ. Να δείξω πως ο Θεός είναι γεµάτος σοφία και καλοσύνη. Ν' αποδείξω πόσο δυσανάλογο είναι το µεγαλείο του Δηµιουργού προς τη µετριότητα των παραµυθιών του λαού. Κάποτε πρέπει να ελευθερωθούν οι πιστοί από τις πρωτόγονες τροµάρες».

Τούτα τ' αλλόκοτα για κείνη τη µακρινή εποχή στοχαζόταν ο Σωκράτης, όταν άνοιξαν οι πύλες του ναού και πρόβαλε ιερεύς ντυµένος πλούσια άµφια, κρατώντας κλωνί φοινικιάς. Όσοι θέλανε να λάβουνε χρησµό πρόστρεξαν κοντά του, αφού παράδωσαν στους διακόνους το ζώο που φέρανε για προσφορά.

Ο ιερεύς χώρισε µόνος του τα φιλέτα, τάρριξε πάνω σ' αναµµένα κάρβουνα, έσταξε λίγο κρασί, τη σπονδή, και πρόσταξε τους προσκυνητές να σωπάσουν, µήπως και πάει γρουσουζιά αν ακουγόταν, τέτοιαν ώρα, ανεύγενος λόγος. Σήκωσε τα χέρια κι' άρχισε να λέη µιαν ευχή, χαµηλόφωνα, όλος δέηση. Κατόπιν, ένας - ένας οι προσκυνητές του παράδωσαν γραµµένη την ερώτηση που είχαν να κάνουν στο Μαντείο. Όλοι τους µοιάζανε δειλιασµένοι από την αγωνία εµπρός στο άγνωστο.

Ο Αντισθένης πλησίασε το Δάσκαλο του και τούδειξε αποσταλµένο του βασιλιά της Θεσσαλίας Αλευα, που έφερνε προσφορά εκατό βόδια µε χρυσωµένα τα κέρατα.

«Πω πώ! είπε ο νεαρός, τι σπουδαίο δώρο έδωσε ο Θεσσαλός!»
Ο φιλόσοφος χαµογέλασε:
«Πιστεύεις πως ο Θεός θ' άκούση την ευχή του µε περισσότερο ενδιαφέρον, επειδή πήρε πλούσιο δώρο ;»
«Ε, όσο νάναι..»
«Απατάσαι. Σηµασία δεν έχει για το Θεό το χρυσάφι, µα η καθαρότητα της ψυχής εκείνου που παρακαλεί. Θά ήτανε φοβερό, Αντισθένη, αν ο Θεός απόβλεπε στα πλούσια δώρα κι' όχι στην ψυχή, γιατί τότε όλα τ' αγαθά θα τα µοίραζε στους παραλήδες, κι' ας είχανε διαπράξει σωρό αδικίες. Πίστεψε µε, είναι πιο αρεστή στους Θεούς µια χούφτα αλεύρι κάποιας ευλαβικής γριούλας παρά χίλια χρυσοκέρατα βόδια ενός αιµοβόρου τυράννου».

Τότε ακούστηκε η φωνή ενός κήρυκα, που γυρόφερνε κράζοντας: «Πίνδαρος επί το δείπνον τω Θεώ».

Ο διάσηµος Θηβαίος ποιητής εδώ είχε περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, υµνώντας τον Απόλλωνα και τη θρησκεία του. Σαν πέθανε, κανείς δεν πίστεψε πως η σκιά του είχε φύγει από τ' αγαπηµένο µέρος, για τούτο καλούσε ο κήρυκας κάθε µέρα το φάντασµα του να περάση µέσα στο ναό, όπου είχε στρωθή τραπέζι, για δυό, τον 'Απόλλωνα κι' αυτόν.

Ο Σωκράτης συνέχισε:

«Θά σου δώσω συµβουλή, Αντισθένη. Άµα προσεύχεσαι, µην παρακαλάς τους Θεούς για υλικά αγαθά. Ο Θεός, ο παντογνώστης, ξέρει καλύτερα τι χρειάζεσαι. Χρήµατα κι' επιτυχίες που ζητούν οι άνθρωποι δεν τους βγαίνουν πάντα σε καλό. Υπάρχουν άνθρωποι που καταστράφηκαν από τα µεγάλα δώρα που τους χάρισαν οι Θεοί».

Δεν είχε τελειώσει τη φράση του ο Σωκράτης και τον πλησίασε σεβάσµιος γέροντας για να ρωτήση:

«Είσαι ο Σωκράτης του Σωφρονίσκου;»
«Μάλιστα».
«Ελα µαζί µου. Θέλουν να σου µιλήσουν οι αρχιερείς».

Ο Σωκράτης σηκώθηκε κι' ακολούθησε πρόθυµα τον γέροντα, ενώ ο Αντισθένης είδε κατάπληκτος να µπαίνη ο δάσκαλος του στο Αδυτο του ναού, εκεί µέσα που ζούσε ο ίδιος ο Απόλλων, καθισµένος πάνω στον Οµφαλό της Γης. Όταν ύστερα από πολλές ώρες ξαναγύρισε ο Σωκράτης, του ζήτησε ο Αντισθένης να µάθη τι είδε και τι άκουσε κει µέσα, µα ο φιλόσοφος δε θέλησε τίποτα να του αποκαλύψη.

ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ι. Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ Α. Ε 

----------------------------------------

ΑΓΝΕ ΔΗΛΙΕ ΑΝΑΞ

Η ΙΕΡΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΗ 

Ο ΑΝΑΞ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΕΡΙΞΕ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΑΠΟ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙOΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 

Ο ΑΝΑΞ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΕΡΙΞΕ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΑΠΟ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Ό Σωκράτης τίποτα δε σεβόταν περισσότερο από το Θεό των Δελφών, που προσωποποιούσε τις ακούραστες έρευνες του Ελληνικού νού για περισσότερη διαύγεια, Θεό της ψυχικής γαλήνης και της ανώτερης αρμονίας.

Το Μαντείο, που νοιαζόταν για το μέλλον της οικουµένης, προείδε, οργάνωσε κάθε πρόοδο κι' έσωσε πολλές πόλεις από την αποσύνθεση. Έριξε ποταµούς από φώς στον Ελληνισµό, κι' έγινε ο µάγος της φυλής, που τη συγκράτησε σ' ένα ορισµένο ήθικό επίπεδο.

Το Μαντείο ίδρυσε και προστάτεψε την Αµφικτυονία (τα Ηνωµένα Έθνη της Αρχαιότητας), την έκανε ανώτατη εξουσία δικαιοσύνης και οµόνοιας. Κάθε πόλη που κινδύνευε από την πλεονεξία δυνατού γείτονα στην Αµφικτυονία κατάφευγε, για να σταµατήση την υλική βία.

Έτσι οδηγούσε ο Απόλλων τις ζωηρές ελληνικές δηµοκρατίες, τις πάντα έτοιµες να γείρουν προς την αταξία. Ανάγκασε τις πόλεις να πολεµούνται µ' επιείκεια µεταξύ τους, να µην καταστρέφουν τα υδραγωγεία η µια της άλλης, να µή σκοτώνουν τους αιχµαλώτους, να µή µολύνουν τα εχθρικά πηγάδια.

Από την ευγενική αυτή αντίληψη ως το σύγχρονο ατοµικό πόλεµο υπάρχει διαφορά, που δεν είναι καθόλου προς τιµή του πολιτισµού µας. Υπάρχουν ύψη που δεν τα φτάνουν οι πρόοδοι της τεχνικής, µέρη που δεν πας ούτε µε πύραυλο. Είναι η χώρα της ηθικής. Ο τότε κόσµος, αν και απλός, αν και φτωχός, ήτανε βαθύτερα πολιτισµένος από το σηµερινό.

ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ι. Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ Α. Ε 

-----------------------------------------

ΑΓΝΕ ΔΗΛΙΕ ΑΝΑΞ

Η ΙΕΡΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΗ 

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙOΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 

ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΕΚΕΙ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΑΛΛΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ

Τρίτη 20 Μαΐου 2025

Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ  ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Η κοινωνική πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Είναι μια υποκειμενική προβολή απόσπασης της προσοχής που έχει σχεδιαστεί για να διαλύσει τη δημιουργικότητά μας, τη συνείδησή μας και τα θεμέλια της ύπαρξής μας.

Ο καθένας μας είναι ενεργειακά, συναισθηματικά, διανοητικά και ενστικτωδώς μοναδικός. Επομένως, η αληθινή μας έκφραση και το πεπρωμένο μας σε αυτόν τον κόσμο είναι αντίθετα με τη φύση της κοινωνίας.

Η πυκνότητα της πραγματικότητας διαστρεβλώνει τη δημιουργική δύναμη της φαντασίας μας και διαταράσσει την ικανότητά μας να εκπληρώσουμε το προσωπικό μας όραμα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε καν παρόντες στον σκοπό μας ή στο πώς να τον εκδηλώσουμε στη ζωή μας.

Υπάρχουν πολύ λίγες ευκαιρίες στη σύγχρονη κοινωνία για να εκφράσει η ψυχή μας τον εαυτό της, πόσο μάλλον να ευδοκιμήσει. Πάρα πολλά στοιχεία στην κοινωνική πραγματικότητα, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μας κρατούν αγχωμένους, αφοσιωμένους και ανήσυχους για οτιδήποτε άλλο, εκτός από το προσωπικό μας πεπρωμένο.

Πριν προλάβουμε να δημιουργήσουμε ή να βιώσουμε τη ζωή μας, αυτή δέχεται επίθεση από ένα πλήθος ερεθισμάτων που προκαλούν τις αντιδράσεις μας, όπως θυμό, άρνηση, αδιαφορία και αναξιότητα. Αυτές οι πτυχές της καθημερινής μας εμπειρίας εμποδίζουν την ικανότητά μας να συνδεόμαστε και να σχετιζόμαστε  με το σύμπαν. Τελικά γινόμαστε ένα πλάσμα του νου και του σώματος χωρίς καρδιά ή ψυχή.

Η επιβίωση είναι το  μέτρο  της καθημερινότητας... Η έμφυτη κοινωνική μας φύση συχνά υπαγορεύει στενή και περιορισμένη επιφανειακή εμπειρία και αντίληψη. Είμαστε προγραμματισμένοι να υπάρχουμε σε χαοτικές ενέργειες ενστικτώδους, διανοητικής και συναισθηματικής αντιδραστικότητας.

Ο ανταγωνισμός, η απελπισία και ο εγωισμός τυφλώνουν την όρασή μας, χειραγωγούν τις σκέψεις μας και διαφθείρουν τα συναισθήματά μας. Καταστέλλει το φωτισμένο μυαλό και την καρδιά μας, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο τη σχέση μας με τη διαίσθησή μας και την ψυχή μας. Σκοτώνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας κάθε μέρα με τον κυνισμό, τον φόβο και την αβεβαιότητά μας. Η επιθυμία μας  να επιβιώσουμε  υπερβαίνει την ικανότητά μας να ευδοκιμήσουμε.

Το μυαλό μας είναι ένα περίπλοκο δάσος στο οποίο συχνά περιπλανιόμαστε και χανόμαστε.

Οι σκέψεις συχνά πυροδοτούν το αίσθημα άγχους, αμφιβολίας και αδιαφορίας. Τα σπασμένα όνειρα και οι υποσχέσεις στοιχειώνουν τη ζωή μας. Επιτρέπουμε στο μυαλό μας να μολυνθεί από αυτοπροσδιορισμό, σύγχυση και καχυποψία καθώς επινοούμε μη αυθεντική δύναμη και ασφάλεια. Οι αντιλήψεις μας για τον εαυτό μας, τους άλλους και την πραγματικότητα συχνά μετατρέπονται σε εσφαλμένες και φανταστικές αυταπάτες.
Η ασπίδα που κρατάμε ενάντια στον κόσμο είναι η γνώση στην οποία είμαστε δεσμευμένοι και εξαρτημένοι από χρόνια θεσμοθετημένης εκπαίδευσης και θρησκείας εις βάρος της δημιουργικότητάς μας.

Το εγώ μας, παίρνει τον έλεγχο της ύπαρξής μας και μας επηρεάζει ώστε να συμμετέχουμε αντιδραστικά και να εξαρτόμαστε από την κοινωνική πραγματικότητα. Όταν βιώνουμε συναισθήματα, συχνά πρόκειται για μια διπολική συνάντηση τυχαίων και συχνών υψηλών και χαμηλών διακυμάνσεων.

Συχνά νιώθουμε καταβεβλημένοι από συναισθήματα θυμού, ενοχής, απώλειας και θλίψης.
Ο εθισμός και η εμμονή μας με τα αρνητικά συναισθήματα μας περιορίζουν σε διαρκή κυνισμό και παραίτηση. Μειώνει την εμπειρία μας για ευτυχία, αγάπη και επιτυχία.

Οι ατζέντες του μυαλού μας ξεπερνούν συνεχώς τις δυνατότητες της καρδιάς μας. Όλα όσα μιμούμαστε στην κοινωνική πραγματικότητα είναι όλα όσα δεν είμαστε... Επενδύουμε στις ιστορίες που εμείς και οι άλλοι επινοούμε για τον εαυτό μας, επειδή φοβόμαστε ή/και δεν θέλουμε να πιστέψουμε στον εαυτό μας.

Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η καρδιά  είναι το κλειδί για το άνοιγμα της πύλης προς  την πολυδιάστατη φύση. Εκπέμπει μια ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που μπερδεύει ακόμη και τη φαντασία μας. Αυτή η ζωτική δύναμη είναι ο πυρήνας της ύπαρξής μας. Είναι αυτό που ενώνει το σώμα και το μυαλό μας με τη διαίσθηση και την ψυχή μας.

Η καρδιά αλληλεπιδρά με το σύμπαν και αποτελεί το κέντρο της προσωπικής μας πηγής. Είναι το επίκεντρο της δημιουργικότητάς μας και το κανάλι μέσω του οποίου εκφράζουμε το πνεύμα μας στον κόσμο. Η καρδιά μας είναι η αιώνια φωτιά που καθαρίζει τις σκέψεις και τις πράξεις μας και μεταμορφώνει τις συναισθηματικές μας εμπειρίες. Όταν είμαστε παρόντες στην καρδιά μας, ξεπερνάμε τα συνηθισμένα και γινόμαστε εξαιρετικοί. Η διαίσθηση είναι η ιερή σπείρα που μας ενώνει με την αθάνατη ύπαρξή μας. Όταν υπάρχει συνέργεια μεταξύ της διαίσθησής μας και της ισορροπίας του ενστίκτου, της διάνοιας και του συναισθήματός μας, απελευθερωνόμαστε από τη δυαδικότητα της κοινωνικής πραγματικότητας. Η φαντασία αντικαθιστά το εγώ καθώς ξεπερνάμε την γήινη διάσταση. Η ύπαρξή μας επεκτείνεται σε μια άπειρη εμπειρία. Γινόμαστε μια έκφραση του σύμπαντος.

Η  ενέργεια της συνείδησής μας, μας συνδέει με το πνεύμα μας. Η διαίσθηση είναι η γέφυρα που συνδέει τη δημιουργικότητά μας με την πραγματικότητά μας. Είναι η πηγή της μεταμόρφωσής μας. Ο σκοπός της ψυχής μας είναι να προσπαθήσει να κάνει το όραμά μας να γίνει η δυνατότητά μας. Το καλύτερο παράδειγμα της πολυδιάστατης φύσης μας είναι η ψυχή μας.

Όταν είμαστε η έκφραση της ψυχής μας, η δημιουργικότητά μας εμπνέει το εξαιρετικό. Αυτό μας επιτρέπει να εξελιχθούμε στο δυναμικό μας ως πνευματικά όντα που ζουν μια ανθρώπινη εμπειρία. Πώς, γιατί και ποιον επιλέγουμε για να μεταμορφώσουμε την πραγματικότητά μας. Η ψυχή μας  είναι η σύνδεσή μας με το σύμπαν και η ικανότητά μας να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας.

Οι εμπειρίες μας αντικατοπτρίζουν τις επιλογές που κάνουμε, την έκφραση της ύπαρξής μας και τη δέσμευσή μας να βαδίζουμε σύμφωνα με την αλήθεια μας.

Η πρόθεση που εφαρμόζουμε στη ζωή μας είναι αυτή που ενισχύει τον σκοπό μας. Το πλήρες δυναμικό μας υπάρχει όταν αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί πλέον εμάς ή τις κοινότητές μας. Μέσα σε αυτό το ξέφωτο γεννιέται η δυνατότητα.
Κάθε μέρα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την ενέργειά μας και να γίνουμε ένα όχημα για το σύμπαν. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρήσουμε την ζωτική αλχημεία του πνεύματος, της καρδιάς, του νου και του σώματός μας.
Εκδηλώνουμε τον σκοπό μας όταν συνδεόμαστε με την πηγή όλων όσων υπάρχουν και θα υπάρχουν για πάντα.

Είμαστε ένα άπειρο ον αιώνιας ενέργειας με εξαιρετικές δυνατότητες που ξεπερνούν ακόμη και τη φαντασία μας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα μια έκφραση πολυδιάστατης φύσης. Μέσα στον καθένα μας βρίσκεται το κλειδί για κάθε μυστήριο. Έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε κάθε στιγμή της εμπειρίας μας.

Όταν φανταζόμαστε, δημιουργούμε και υλοποιούμε τον σκοπό μας, το σύμπαν ευθυγραμμίζεται με την πρόθεσή μας και η ψυχή μας γίνεται η πηγή της ύπαρξής μας.

IamSaums μέσω bibliotecapleyades.net

-----------------------------

ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ 

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗΣ

Ο ΑΛΛΟΣ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΣ, Ο ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ  

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΤΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ “ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ”

ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ

Ο Κλεόβουλος ο γιος του Ευαγόρα καταγόταν από τη Λίνδο· ο Δούρις όμως λέει ότι καταγόταν από την Καρία. Μερικοί λένε πως οι ρίζες της γενιάς του έφταναν ως τον Ηρακλή. Ξεχώριζε για τη δύναμη και την ομορφιά του, είχε μάλιστα γνωρίσει και την Αιγυπτιακή φιλοσοφία. Απέκτησε μια κόρη, την Κλεοβουλίνη, που ήταν ποιήτρια εξάμετρων αι­νιγμάτων. Τούτη αναφέρει και ο Κρατίνος στο ομώνυμο δράμα που του έδωσε τον τίτλο στον πληθυντικό αριθμό [«Κλεοβουλίναι»].

Ανακαίνισε ο Κλεόβουλος και το ιερό της Αθη­νάς, το οποίο είχε κτισθεί από τον Δαναό. Έγραψε τραγούδια και γρίφους που φτάνουν τους τρεις χιλιάδες στίχους. Στα «Υπομνήματα» της Παμφίλης αναφέρεται και το εξής δικό του αίνιγμα.

Ο πατέρας είναι ένας και τα παιδιά δώδεκα. Το καθένα έχει δύο φορές τριάντα κόρες με διαφορετική όψη. Οι μισές είναι λευκές και οι άλλες μαύρες. Είναι αθάνατες, όμως όλες πεθαίνουν. Πρόκειται για τον χρόνο.

Είπε: Η αμορφωσιά είναι ο κανόνας στη ζωή των θνητών και τα πολλά λόγια, το πέρασμα του χρόνου όμως βοηθάει. Να σκέφτεσαι κάτι καλό. Μην είσαι απερίσκεπτος και άξεστος.

Είπε πως τα κορίτσια πρέπει, όταν παντρεύονται, να είναι μι­κρά στην ηλικία, αλλά να έχουν σύνεση μεγάλης γυναίκας. Έτσι, ήθελε να δείξει ότι πρέπει να εκπαιδεύονται και τα κορίτσια. Ακόμη έλεγε ότι τον φίλο πρέπει να τον ευεργετού­με, για να γίνει περισσότερο φίλος, και τον εχθρό να τον κάνουμε φίλο. Πρέπει να προφυλαγόμαστε από τις κατηγο­ρίες των φίλων και από τις επιβουλές των εχθρών. Όταν κάποιος βγαίνει από το σπίτι, να εξετάζει προηγουμένως τι έχει να κάνει, και όταν επιστρέφει, να εξετάζει τι έκανε. Συμβούλευε να εξασκούμε καλά το σώμα- να είμαστε καλοί ακροατές μάλλον παρά ομιλητές· να αγαπάμε τη μάθηση και να αποφεύγουμε την αμάθεια· να λέμε λόγια καλά- να μας είναι οικεία η αρετή και ξένη η κακία· να αποφεύγουμε την αδικία· στην πόλη μας να δίνουμε άριστες συμβουλές· να μη παρασυρόμαστε από ηδονές· να μη κάνουμε τίποτα με βία- να μορφώνουμε τα παιδιά· να διαλύουμε τις έχθρες. 

Να μη κά­νουμε φιλοφρονήσεις στη γυναίκα μας ούτε να καυγαδίζουμε μαζί της μπροστά σε άλλους, γιατί το ένα φανερώνει ανοησία και το άλλο παραφροσύνη. Να μη τιμωρούμε μεθυσμένο δού­λο, γιατί και εμείς φαινόμαστε μεθυσμένοι. Να παντρευόμαστε γυναίκα της ίδιας τάξης με μας, γιατί λέει, αν παντρευτείς κάποια από ανώτερη τάξη, οι συγγενείς θα γίνουν αφέντες σου. Μ' αυτούς που περιπαίζονται να μη γελάμε, γιατί θα μας μισήσουν. Όταν κάποιος ευτυχεί, δεν πρέπει να γίνεται υπε­ρήφανος και στις δυσκολίες δεν πρέπει να νιώθει ταπεινός. Πρέπει να ξέρεις να υπομένεις με γενναιότητα τις μεταβολές της τύχης.

Πέθανε γέρος αφού έζησε εβδομήντα χρόνια. Στον τάφο του χαράχτηκε το επίγραμμα: Τον σοφό άνδρα Κλεόβουλο που πέθανε τον θρηνεί τούτη η πατρίδα του, η Λίνδος, που χαίρεται τη θάλασσα..

Απόφθεγμα του: Μέτρον άριστον.

Στον Σόλωνα έστειλε την ακόλουθη επιστολή:
Ο Κλεόβουλος στον Σόλωνα. Έχεις πολλούς φίλους και μπορείς παντού να κατοικήσεις. Εγώ όμως λέω πως το καλύτερο μέρος για τον Σόλωνα είναι η δημοκρατική Λίνδος. Το νησί είναι απομακρυσμένο και όποιος κατοικεί εδώ δεν κινδυνεύει από τον Πεισίστρατο. Από όλα τα μέρη θα σε επισκεφτούν φίλοι σου.

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ – ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ

https://pdfcoffee.com/--219-pdf-free.html

------------------------------------------

ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ – ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟΒΑΙΟΥ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ

ΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΙΣ ΒΙΟΝ

Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ

ΕΙΚΟΝΑ: O ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΥΘΩΝΑ Gustave Moreauc.1885

ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ είναι το ισχυρότερο Απολλώνιο όπλο, αλλά και φάρμακο για την ψυχή, το οποίο ο Ήρωας οφείλει να κατακτήσει.

Ο Απόλλων, δια του φωτισμού της διάνοιας, είναι ο κατ΄ εξοχήν θεός, ο κατέχων το σκήπτρο του συμβολισμού. Σε αυτόν ανήκει το λεξιλόγιο, το προκύπτον από τα πιο ισχυρά σύμβολα, το ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΟΥ.

Η τοξευτική τέχνη αποτελείται από τέσσερις σύνθετους συλλογισμούς, τέσσερις ιδιότητες του Θεού Απόλλωνα και αναφέρονται από τον Σωκράτη στον διάλογο «ΚΡΑΤΥΛΟΣ» του Πλάτωνα, και είναι Η ΤΟΞΕΥΤΙΚΗ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ, Η ΜΑΝΤΙΚΗ, Η ΙΑΤΡΙΚΗ.

Η πεμπτουσία της Απολλώνειας λατρείας που αποτελείται από τρεις θεϊκές ιδιότητές του, τη Μουσική, τη Μαντική και την Αυτοκριτική, στοχεύει τον “εσωτερικό άνθρωπο” και οδηγούν και οι τρείς τους (μέσω “συν-κίνησης”) στην Έμπνευση την Έκσταση και την κάθαρση για να επιτευχθεί η Υπέρβαση. 

Ο Σωκράτης αναλύει τις Απολλώνιες ιδιότητες που συνοδεύουν την ψυχή του ικέτη με την κάθαρση, την εναρμόνιση, την πρόληψη και την υγεία.

ΚΑΘΑΡΣΗ—— ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΞΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ——-ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΗ——- ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΚΗΣ.
Η Ιατρική, η τέταρτη ιδιότητα του θεού απαιτεί την άσκηση και των τριών πρώτων ενσυνείδητων ενεργειών και που συμβολίζονται αντίστοιχα με το ΤΟΞΟ, την ΛΥΡΑ και τον ΤΡΙΠΟΔΑ. Το αποτέλεσμα είναι η Υγεία, φυσική συνέπεια αυτών των τριών. Αθέατος και άνευ συμβόλου η Υγεία δεσπόζει υπέροχος, και παρούσα.

Η κάθαρση θα επανδρώσει εκ των έσω την ψυχή με σθένος και ανδρεία ώστε να αντισταθεί σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό, να συγκρατήσει την αυτοτέλεια της να παραμείνει στην ενσυνείδητο επιλογή των δικαίων αποφάσεων της.

ΚΛΕΙΩ

Στον Χορό των Μουσών

----------------------------------------

ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΛΥΡΑ


Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΡΙΠΟΔΟΣ

Ο ΟΡΕΙΧΑΛΚΙΝΟΣ ΤΡΙΠΟΔΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ- Αντιγραφο (Μνημείο Νίκης των Ελλήνων εναντίον των Περσών στην μάχη των Πλαταιών, και βρισκόταν στην Ιερά Οδό των Δελφών. Η βάση, ο "τρικάρηνος όφις" βρίσκεται στην Κων/πολη.

Ουδέν το προδιαγεγραμμένο. Τα πάντα εν τω γίγνεσθαι με την δυνατότητα της διπλής κατευθύνσεως, ΑΝΟΔΙΚΗΣ/ΚΑΘΟΔΙΚΗΣ, ΔΕΞΙΑΣ/ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ/ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ. 

Ανάλογα του εξελικτικού επιπέδου του όντος, το οποίο υπέβαλλε την ικεσία στον θεό, θα πραγματοποιηθεί δια της ελεύθερης βούλησης του και η επιλογή των αποφάσεων του.

Το συγκινησιακό επίπεδο του ικέτου, ο οποίος παραλαμβάνει τον χρησμό, έχει μετατρέψει τον Ιερό Τρίποδα σε Μέγιστο των Αρχετύπων της ψυχής, εφόσον ο ίδιος ο θεός του εξασφαλίζει την ελεύθερη επιλογή δια τις αποφάσεις του βίου του. ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΖΕΙ. Γι΄αυτό και ο θεός είναι αμφίσημος στις προβλέψεις του.

«… ο άναξ ο οποίος είναι ο κύριος του μαντείου των Δελφών, ούτε λέγει ούτε κρύπτει, αλλά σημαίνει… » ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Σαν αρχέτυπο, ο ιερός Τρίποδας μετουσιώνεται, όταν εκπροσωπεί τον χρόνο. ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ , ΜΕΛΛΟΝ. Η συνολική θέαση της αιωνιότητας, προνόμιο του θεού Απόλλωνα, θεού του Νοητού Φωτός, επιτρέπει δια της καθολικής γνώσης εις τον αεί χρόνο την πρόβλεψη δια της αμφισημίας.

Σαν σύμβολο, ο Τρίποδας, αλλάζοντας επίπεδο από ένα απλό σκεύος σε ιερό Τρίποδα, αλληγορείται δια του σχήματος του ισόπλευρου τριγώνου, που έχει τις τρείς πλευρές και τις γωνίες ίσες. Η ισότης συμβολίζει την ίση σημασία που πρέπει να δίνουμε στα τρία σώματα/φορείς του ανθρώπινου όντος. Το Ενστικτώδες/Επιθυμητικό, το Συναισθηματικών/θυμοειδές, και το Νοητικόν/Λογιστικόν, σύμφωνα με την Πλατωνική ορολογία στον «Φαίδρο».

Παράλληλα ο τρίποδας ανάγει στις τρείς θείες ιδιότητες, ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ, ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ, και ΤΗΝ ΑΓΑΘΟΤΗΤΑ.

Ο Τρίποδας, δια της Μαντικής, αποσαφηνίζει ότι η πρόβλεψη προηγείται του αιτίου (Τόξο) και της θεραπείας (Λύρα), αφού ο ικέτης του Απόλλωνα γνωρίζει την χρήση των δύο αυτών συμβόλων του θεού. Με την συνειδητοποίηση του συνολικού χρόνου δια του μαντικού τρίποδα δεν θα ασθενήσει ποτέ στο μέλλον, αφού αναγνωρίζει εκ των προτέρων το αίτιον, το οποίον οδηγεί στο ορατό σύμπτωμα της ασθένειας. Οι κακές βλαβερές εν-τυπ-ώσεις εκδηλώνονται εξερχόμενες σαν εκ-τυπ-ώσεις πρώτον στην ψυχή και στην συνέχεια στο σώμα.

Η κάθαρση θα επανδρώσει εκ των έσω την ψυχή με σθένος και ανδρεία ώστε να αντισταθεί σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό, να συγκρατήσει την αυτοτέλεια της να παραμείνει στην ενσυνείδητο επιλογή των δικαίων αποφάσεων της.
Από τα Μνημεία και τους Ναούς του Απόλλωνα εκπέμπονται τα Φαεινά Σήματα που έχουν την δυνατότητα να θεραπεύσουν τον θνητό από τα τέρατα της ψυχής του, φωτίζοντας της τα πιο απόκρυφα σημεία της.

ΚΛΕΙΩ

Στον Χορό των Μουσών

-------------------------------------------

ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ

Ο ΤΡΙΠΟΔΑΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΛΥΡΑ


Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Ο ΤΡΙΠΟΔΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ

Τα σχετικά με τον τρίποδα, που τον βρήκαν κάτι ψαράδες και που ο λαός της Μιλήτου τον έστειλε στον έναν μετά τον άλλον σε όλους τους Σοφούς, τα πράγματα είναι γνωστά σε όλους. 

[1.28] Λένε δηλαδή ότι κάποιοι νεαροί Ίωνες αγόρασαν από Μιλήσιους ψαράδες όλη τους την ψαριά, ύστερα όμως, όταν έβγαλαν μαζί και τον τρίποδα, άρχισε καβγάς, ώσπου στο τέλος οι Μιλήσιοι έστειλαν να ρωτήσουν το μαντείο των Δελφών, και ο θεός τούς έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
Γόνε της Μιλήτου, ρωτάς τον Φοίβο για τον τρίποδα;
Στον πιο σοφό απ᾽ όλους λέω εγώ να πάει ο τρίποδας.

Τον δίνουν λοιπόν στον Θαλή· εκείνος τον δίνει σε έναν άλλον και ο άλλος στον άλλον ώς τον Σόλωνα. Αυτός είπε ότι ο πιο σοφός από όλους είναι ο θεός, και τον έστειλε στους Δελφούς.

Στους Ιάμβους του ο Καλλίμαχος έχει για όλα αυτά μια διαφορετική διήγηση, παίρνοντας τις πληροφορίες του από τον Λεάνδριο τον Μιλήσιο: κάποιος Βαθυκλής από την Αρκαδία άφησε πεθαίνοντας ένα κύπελλο, εκφράζοντας την επιθυμία να δοθεί σ᾽ αυτόν που με τη σοφία του έκανε τα πιο πολλά καλά στους ανθρώπους. Δόθηκε λοιπόν στον Θαλή, και αφού πέρασε από όλους, γύρισε πάλι στον Θαλή. [1.29]  Αυτός το έστειλε τότε στον Απόλλωνα στα Δίδυμα με την ακόλουθη, σύμφωνα με τον Καλλίμαχο, αφιέρωση:
Στον προστάτη του λαού του Νείλου με προσφέρει
ο Θαλής, που πήρε δυο φορές ετούτο το βραβείο.

Και σε πεζή μορφή: «Ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο γιος του Εξαμύα, στον Δελφίνιο Απόλλωνα, ο μόνος από όλους τους Έλληνες που πήρε δυο φορές αυτό το βραβείο».

Ο γιος του Βαθυκλή που περιέφερε από τον έναν στον άλλον το κύπελλο λεγόταν Θυρίων, όπως λέει ο Έλευσις στο έργο του Για τον Αχιλλέα και ο Αλέξων από τη Μύδνο στο ένατο βιβλίο των Μυθικών του.

Ο Εύδοξος από την Κνίδο και ο Ευάνθης από τη Μίλητο λένε πως κάποιος φίλος του Κροίσου παρέλαβε από τον βασιλιά ένα χρυσό ποτήρι, για να το παραδώσει στον πιο σοφό από όλους τους Έλληνες, και αυτός το έδωσε στον Θαλή. [1.30] Από αυτόν λένε πως το ποτήρι πέρασε σε άλλους, ώσπου έφτασε στον Χίλωνα. Αυτός ζήτησε, λέει, από τον Πύθιο Απόλλωνα να μάθει ποιός είναι σοφότερος από τον ίδιο, και εκείνος του απάντησε «ο Μύσωνας». Γι᾽ αυτόν λοιπόν έδωσε την εξής απάντηση ο Πύθιος Απόλλωνας:
Στη Χήνα της Οίτης γεννήθηκε, λέω, κάποιος Μύσωνας,
που ᾿χει μυαλό σοφότερο πολύ απ᾽ το δικό σου,
και αυτός που ρώτησε ήταν ο Ανάχαρσης.

Ο Δαΐμαχος όμως από τις Πλαταιές και ο Κλέαρχος λένε ότι κύπελλο έστειλε ο Κροίσος στον Πιττακό και ότι από αυτόν άρχισε η περιφορά του στους Σοφούς.

Στον Τρίποδα του όμως ο Άνδρωνας λέει πως οι Αργείοι πρόσφεραν ως βραβείο αρετής για τον πιο σοφό Έλληνα έναν τρίποδα. Νικητής κρίθηκε ο Σπαρτιάτης Αριστόδημος, αυτός όμως παραιτήθηκε υπέρ του Χίλωνα. [1.31] Μνεία του Αριστόδημου κάνει και ο Αλκαίος με τον εξής τρόπο:
Δεν ήταν, ασφαλώς, ανέγνωμος ο λόγος που λεν πως είπε
κάποτε ο Αριστόδημος στη Σπάρτη:
τα πλούτη είν᾽ ο άνθρωπος, μα ο καθωσπρέπει άνθρωπος
‹κι ο τίμιος› φτωχός δεν είναι.

Κάποιοι όμως λένε ότι ο Περίανδρος έστειλε στον Θρασύβουλο, τον τύραννο της Μιλήτου, καράβι φορτωμένο, κάπου όμως στη θάλασσα της Κω το καράβι ναυάγησε· αργότερα ο τρίποδας βρέθηκε από κάτι ψαράδες. Ο Φανόδικος, ωστόσο, λέει ότι ο τρίποδας βρέθηκε κάπου στη θάλασσα της Αθήνας, και όταν τον έφεραν στην πόλη, με απόφαση της συνέλευσης του λαού στάλθηκε στον Βίαντα.

[1.32] Άλλοι λένε ότι ο τρίποδας ήταν έργο του Ήφαιστου και ότι δόθηκε από τον θεό στον Πέλοπα, δώρο στον γάμο του. Αργότερα ο τρίποδας πέρασε στον Μενέλαο, και όταν μαζί με την Ελένη τον άρπαξε ο Αλέξανδρος, η Σπαρτιάτισσα τον πέταξε στη θάλασσα της Κω, λέγοντας ότι θα γίνει αφορμή για διαμάχες. Πέρασε καιρός και κάποιοι Λεβέδιοι αγόρασαν στην περιοχή εκείνη ένα δίχτυ ψάρια και μέσα βρέθηκε και ο τρίποδας· άρχισε τότε διαμάχη με τους ψαράδες, και όλοι μαζί ανέβηκαν στην Κω· επειδή όμως ούτε εκεί κατάφεραν τίποτε, ανέφεραν το πράγμα στη Μίλητο, τη μητρόπολη τους· όταν όμως οι πρέσβεις των Μιλησίων αντιμετωπίσθηκαν με περιφρόνηση, οι Μιλήσιοι κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των Κώων. Οι νεκροί ήταν πολλοί και από τις δυο πλευρές, οπότε τους δόθηκε χρησμός να δώσουν τον τρίποδα στον πιο σοφό άνθρωπο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί στον Θαλή, αυτός όμως, αφού ο τρίποδας έκανε τον γύρο όλων των σοφών, τον αφιέρωσε τελικά στον Διδυμαίο Απόλλωνα. [1.33] Ο χρησμός λοιπόν που δόθηκε στους Κώους είχε την ακόλουθη μορφή:
Ο τσακωμός Μερόπων και Ιώνων δε θα σταματήσει, αν πρώτα
ο χρυσός ο τρίποδας που πέταξε στη θάλασσα ο Ήφαιστος
δε φύγει από την πόλη και δεν πάει στο σπίτι του ανθρώπου
που ᾿ναι σοφός στα τωρινά, στα περασμένα, στα μελλούμενα,

ενώ ο χρησμός που δόθηκε στους Μηλησίους άρχιζε με το
Γόνε της Μιλήτου, ρωτάς τον Φοίβο για τον τρίποδα;
και στη συνέχεια, έλεγε όσα είπαμε πιο πάνω. Έτσι έχουν τα πράγματα για το θέμα αυτό.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ - ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ (1.28 -1.33)

https://www.greek-language.gr

-----------------------------------------

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΡΙΠΟΔΟΣ

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ

Ο Βίας ήταν γιος του Τευτάμου και καταγόταν από την Πριήνη. Ο Σάτυρος τον θεωρούσε έναν από τους επτά σοφούς. Μερικοί λένε πως ήταν πλούσιος, ο Δούρις όμως λέει πως ζούσε κοντά σε πλούσια οικογένεια. 

Ο Φανόδικος αναφέρει πως απελευθέρωσε κάποιες αιχμάλωτες κοπέλες από τη Μεσσηνία, τις ανέθρεψε σαν κόρες του, τις προίκισε και τις έστειλε πίσω στους πατεράδες τους στη Μεσσήνη. Μετά από καιρό, όταν βρέθηκε στην Αθήνα, όπως προανέφερα, ο χάλκινος τρίποδας, από τους ψαρά­δες, με την επιγραφή «στον σοφό», ο Σάτυρος λέει πως εκείνες οι κοπέλες (κάποιοι όπως ο Φανόδικος λένε και ο πατέρας τους) παρουσιάστηκαν στη συνέλευση του λαού, εί­παν ότι ο Βίας είναι σοφός και διηγήθηκαν όσα είχε κάνει γι' αυτές.

Έτσι ο τρίποδας στάλθηκε στον Βίαντα- εκείνος μόλις τον είδε είπε ότι σοφός είναι ο Απόλλωνας και δεν τον δέχτηκε. Κάποιοι λένε πως τον αφιέρωσε στον Ηρακλή στη Θήβα, επειδή, όπως λέει και ο Φανόδικος, ήταν απόγονος των Θηβαίων που είχαν αποικίσει την Πριήνη.

Λένε πως όταν ο Αλυάττης πολιορκούσε την Πριήνη, ο Βίας πάχυνε δύο μουλάρια και τα άφησε ελεύθερα στο στρα­τόπεδο. Ο Αλυάττης, όταν τα είδε, εξεπλάγη που μέχρι και τα ζώα βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. Θέλησε να κάνει ειρήνη κι έστειλε έναν αγγελιοφόρο. Ο Βίας τότε συγκέντρωσε σω­ρούς άμμου, τις κάλυψε με σιτάρι και τις έδειξε στον απεσταλμένο. Όταν το έμαθε αυτό ο Αλυάττης, έκανε ειρήνη με τους κατοίκους της Πριήνης. Κατόπιν κάλεσε τον Βίαντα να τον επισκεφτεί και κείνος είπε: «Εγώ όμως συμβουλεύω τον Αλυάττη να τρώει κρεμμύδια», πράγμα που σήμαινε να κλαίει.

Λένε ακόμη πως ήταν πολύ ικανός στους δικανικούς λόγους, όμως χρησιμοποιούσε αυτή την ικανότητα μόνο για καλό. Ο Δημόδοκος ο Λέριος αυτό υπαινίσσεται όταν λέει: Αν τύχει να γίνεις δικαστής, δίκαζε όπως στην Πριήνη. Ο Ιππώνακτας λέει: Να μπορείς να δικάζεις καλύτερα από τον Βίαντα τον Πριηνέα.

Πέθανε κάτω από τις εξής συνθήκες. Ήταν πια πολύ γέ­ροντας ενώ υπερασπιζόταν κάποιον σε μια δίκη. Μόλις τε­λείωσε τον λόγο του, έγειρε το κεφάλι στην αγκαλιά του γιου της κόρης του. Μίλησε και ο αντίδικος, οι δικαστές δικαίωσαν αυτόν που υπερασπιζόταν ο Βίας, τέλειωσε η δίκη και τότε βρέθηκε νεκρός στην αγκαλιά του εγγονού του. Τάφηκε μεγαλόπρεπα με έξοδα της πόλης και του έβαλαν το επίγραμμα: Τούτη η πέτρα σκεπάζει τον Βίαντα που γεννήθηκε στην ένδοξη Πριήνη και ήταν στολίδι για τους Ίωνες.

Το δικό μου επίγραμμα είναι: Εδώ αναπαύεται ο Βίας, που ήρεμα τον έφερε ο Ερμής στον Άδη, χιονισμένο από τα βαθιά γεράματα. Μίλησε, μίλησε στη δίκη κάποιου φίλου κι έπειτα γέρνοντας στην αγκαλιά του παιδιού κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο.

Έγραψε για την Ιωνία, για το πώς θα μπορούσε να ευτυχήσει όσο το δυνατό περισσότερο, περίπου δύο χιλιά­δες στίχους. Από τα ποιήματα του ξεχώρισε το εξής: Όπου κι αν μένεις, να είσαι αρεστός στους κατοίκους. Τούτο είναι το πιο ωραίο. Η αυθάδεια συχνά προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες. Το να γεννηθείς δυνατός είναι έργο της φύσης, το να μπορείς να λες όσα συμφέρουν την πατρίδα είναι ιδιαίτερο χαρακτηρι­στικό της ψυχής και της σωφροσύνης. Πολλοί μπορούν να γίνουν πλούσιοι τυχαία.

Έλεγε πως άτυχος είναι όποιος δεν μπορεί να υπομείνει τις ατυχίες. Το να επιθυμούμε τα αδύνατα και να αδιαφορούμε για τις ξένες συμφορές είναι ψυχική αρρώστια. Όταν ρωτήθηκε τι είναι δύσκολο, είπε: «Το να αντι­μετωπίζουμε ψύχραιμα τις μεταβολές προς το χειρότερο». Κάποτε που είχε συνταξιδιώτες σε καράβι κάποιους ασεβείς, όταν εκείνοι άρχισαν να επικαλούνται τους θεούς, επειδή έπε­σε το καράβι σε τρικυμία, είπε, «Κάντε ησυχία για να μην καταλάβουν ότι βρίσκεστε εδώ». Όταν κάποιος ασεβής τον ρώτησε τι είναι ευσέβεια, σιώπησε, και όταν εκείνος ζήτησε να μάθει τον λόγο της σιωπής του, είπε: «Σιωπώ επειδή ζητάς να μάθεις πράγματα που δεν σου ταιριάζουν». 

Όταν ρωτήθηκε τι είναι γλυκό για τους ανθρώπους είπε: «Η ελπίδα». Έλεγε πως είναι καλύτερο να δικάζεις εχθρούς παρά φίλους, γιατί από τους φίλους ο ένας θα γίνει οπωσδήποτε εχθρός, ενώ από τους εχθρούς ο ένας θα γίνει φίλος. Όταν ρωτήθηκε κάνοντας τι, ευχαριστιέται ο άνθρωπος, είπε, «Όταν κερδίζει». Τη ζωή, έλεγε, πρέπει να την κανονίζουμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε και πολύ και λίγο, και να αγα­πάμε τους άλλους έχοντας υπόψη ότι μπορεί να γίνουν εχθροί μας, γιατί οι περισσότεροι είναι κακοί. Έδινε τις εξής συμβου­λές: «Μη βιάζεσαι σε ό,τι κάνεις και σε ό,τι επιλέξεις, μείνε σταθερός. Μη μιλάς βιαστικά, γιατί αυτό φανερώνει τρέλα. Αγάπα τη σύνεση. Για τους θεούς μίλα όπως είναι. Μην επαι­νείς τους ανάξιους επειδή είναι πλούσιοι. Να πετυχαίνεις αυτό που θέλεις με την πειθώ και όχι με τη βία. Ό,τι καλό πετυχαί­νεις να το αποδίδεις στη βοήθεια των θεών. Από τη νεότητα για τα γηρατειά έχε εφόδιο τη σοφία, αυτό είναι το πιο σίγου­ρο απόκτημα».

Τον Βίαντα τον αναφέρει και ο Ιππώνακτας, όπως προανέ­φερα, και ο απαιτητικός Ηράκλειτος τον επαίνεσε πολύ γράφοντας: «Ο Βίας ο γιος του Τευτάμου γεννήθηκε στην Πριήνη και αυτά που είπε είναι σπουδαιότερα από των άλλων».

Οι κάτοικοι της Πριήνης του αφιέρωσαν τέμενος που ονομάζεται Τευτάμειο. Το απόφθεγμα του είναι: «Οι περισσότεροι είναι κακοί».

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ – ΒΙΑΣ

https://pdfcoffee.com/--219-pdf-free.html

---------------------------------------

Βίας ο Πριηνεύς από το Ανθολόγιο του Στοβαίου - Περί αρετής.]

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΟΙΚΟΥ / ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ – ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΟΦΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ

ΧΙΛΩΝ Ο ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ

Ο Χίλων ήταν γιος του Δαμαγήτου και καταγόταν από την Λακεδαίμονα. Έγραψε περίπου διακόσιους ελεγειακούς στίχους και έλεγε πως αρετή για έναν άνδρα είναι να προ­βλέπει και να αντιλαμβάνεται το μέλλον με τη βοήθεια της λογικής.

Έγινε έφορος στη διάρκεια της πεντηκοστής έκτης Ολυμπιάδας. Πρώτη φορά έγινε έφορος επί Ευθυδήμου, όπως λέει ο Σωσικράτης. Ήταν ο πρώτος που πρότεινε να συνερ­γάζονται οι έφοροι με τους βασιλείς.

Λένε πως ρωτήθηκε από τον Αίσωπο, με τι ασχο­λείται ο Δίας και απάντησε: «Ταπεινώνει την υπερηφάνεια και εξυψώνει τα ταπεινά».

Όταν ρωτήθηκε σε τι διαφέρουν οι μορφωμένοι από τους αμόρφωτους, απάντησε: «Στις καλές ελπίδες». Τι είναι δύσκολο; «Να κρατάς μυστικά, να χρησιμο­ποιείς σωστά τις ώρες της απραξίας και να μπορείς να υπομέ­νεις την αδικία».

Έδινε ακόμη τις εξής συμβουλές: Μάθε να ελέγχεις τη γλώσσα σου, κυρίως στα συμπόσια. Μην κακολο­γείς τους πλησίον σου, γιατί διαφορετικά θα ακούσεις πράγματα που θα σε λυπήσουν. Να συμπαραστέκονται στους φίλους, κυρίως όταν δυστυχούν, και να μην τους πλησιάζεις μόνο όταν ευτυχούν. Κάνε γάμο ταπεινό. Μην κακολογείς τον νεκρό. Τίμα τα γηρατειά. Φύλαγε τον εαυτό σου. Να προτιμάς τη ζημιά παρά την αισχροκέρδεια· γιατί η πρώτη μια φορά θα σε λυπήσει, ενώ η δεύτερη συνεχώς. Μην κοροϊ­δεύεις κάποιον που δυστυχεί. Αν είσαι ισχυρός να είσαι και πράος, για να σε σέβονται οι γύρω σου παρά να σε φοβού­νται. Μάθε να τακτοποιείς σωστά τις υποθέσεις του σπιτιού σου. Μην μιλάς χωρίς να σκεφτείς. Έλεγχε τον θυμό σου. Μην μισείς τη μαντική. Μην επιθυμείς τα αδύνατα. Μην βιάζεσαι όταν προχωρείς. Όταν μιλάς μην κάνεις χειρονομίες, γιατί δείχνει τρέλα. Να υπακούς στους νόμους. Να είσαι ήρε­μος.

Από τα ποιήματα του το πιο γνωστό είναι το εξής: Το χρυσάφι ελέγχεται σε πέτρινα ακόνια για να είναι ο έλεγχος φανερός· με τον χρυσό όμως ελέγχεται ο νους των καλών και των κακών.

Έγινε πολύ ονομαστός ανάμεσα στους Έλληνες. Οι κουβέντες του ήταν μετρημένες, γι’ αυτό ο Αρισταγόρας ο Μιλήσιος αποκαλεί αυτό τον τρόπο έκφρασης Χιλώνειο. Ήταν απόγονος του Βρόγχου που έχτισε το ιερό στις Βραγχίδες. Στη διάρκεια της πεντηκοστής δεύτερης Ολυ­μπιάδας, τότε που άκμαζε ο Αίσωπος ο λογοποιός, ήταν γέ­ρος. Πέθανε, όπως λέει ο Έρμιππος, στην Πίσα, αφού χάρη­κε πρώτα τον γιο του Ολυμπιονίκη στην πυγμαχία. Ο θάνατος προήλθε από τη μεγάλη του χαρά και από την αδυναμία της μεγάλης ηλικίας του. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν όλοι όσοι παρακολουθούσαν τους αγώνες και του απένειμαν εξαι­ρετικές τιμές. 

Υπάρχει και γι’ αυτόν δικό μου επίγραμμα: Σε σένα, φωτοδότη Πολυδεύκη, χρωστώ χάρη, γιατί ο γιος του Χίλωνα κέρδισε το χλωρό στεφάνι της ελιάς στην πυγμαχία. Αν ο πατέρας πέθανε από χαρά βλέποντας το παιδί του στεφανωμένο, δεν είναι τιμωρία. Μακάρι κι εγώ έτσι να πεθάνω.

Στο άγαλμα του υπάρχει η εξής επιγραφή: Τούτον, τον Χίλωνα τον γέννησε η Σπάρτη η ξακουστή στον πόλεμο, αυτόν που ήταν ο πιο σοφός απ' τους επτά σοφούς.

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ – ΧΙΛΩΝ

https://pdfcoffee.com/--219-pdf-free.html

-------------------------------------------

Στο Μαντείο του Πυθίου Απόλλωνος στους Δελφούς, απ' τον Πρωταγόρα του Πλάτωνος, προκύπτει ότι στην αρχή είχαν αναγραφεί δύο μόνο αποφθέγματα, γνώθι σαυτόν και μηδέν άγανεκατέρωθεν του ιερού γράμματος ΕΙ. Ο αριθμός όμως μεγάλωνε με τη προσθήκη κι άλλων αποφθεγμάτων, τα οποία αποδίδονται στους επτά σοφούς της Αρχαιότητας. Λέγεται κατά την παράδοση, ότι τα πρώτα χάραξε ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος και τα αφιέρωσε στο Μαντείο των Δελφών ως απαρχή της σοφίας του. Το παράδειγμα του Χίλωνα, μιμήθηκαν και οι άλλοι έξι σοφοί. Έτσι, τα παραγγέλματα αυτά πολλαπλασιάσθηκαν και αποτέλεσαν κατά την αρχαιότητα τον κώδικα της ηθικής όλων των Ελλήνων.

ΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ των προγόνων μας *ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΙΣ ΒΙΟΝ*, πολύτιμη κληρονομιά για τις επερχόμενες γενεές . Για όλες τις γενεές!

ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΟΙΚΟΥ / ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ – ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΟΦΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ

Σάββατο 17 Μαΐου 2025

ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗΣ

Συχνά ακούμε τους εαυτούς μας ή τους άλλους να λένε: «Το μυαλό μου σκέφτεται ένα πράγμα, αλλά η καρδιά μου νιώθει κάτι άλλο.» 
Έχουμε ακούσει να μας λένε, να ακολουθούμε την καρδιά μας για σημαντικά ζητήματα που έχουν σημασία, ή όταν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μας. Έτσι, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η καρδιά είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική πηγή καθοδήγησης από ό,τι μπορεί να μας προσφέρει το μυαλό μας.

Το Ινστιτούτο Καρδιολογίας το αποκαλεί αυτό διαισθητική καρδιά...
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η καρδιά συνδέεται με ένα σύστημα καθοδήγησης με μεγαλύτερη ικανότητα για δημιουργικότητα, για πιο σαφείς αποφάσεις και επιλογές, και ιδιαίτερα για βαθύτερες, πιο στοργικές σχέσεις με τους άλλους.

Απόδειξη αυτού είναι οι χιλιάδες άνθρωποι σε μια ποικιλία πολιτισμών που επωφελούνται από αυτή τη βαθύτερη καρδιακή σύνδεση.
Ενώ η επιστήμη μπορεί να μας δείξει τον δρόμο, η επιστήμη όμως δεν λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για το πώς ζούμε τη ζωή μας. Αυτό το κάνει η διαισθητική μας καρδιά.

Η αληθινή οραματική ηγεσία αναπτύσσεται στην καρδιά, όχι στον εγκέφαλο. Και είναι εκεί για να το καταλάβει ο καθένας μας... απλώς χρειαζόμαστε την επίγνωση του πώς να έχουμε πρόσβαση σε αυτό.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα φαίνεται να παρέχουν πειστικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η φυσική καρδιά συνδέεται με ένα πεδίο πληροφοριών που δεν περιορίζεται από τα κλασικά όρια του χρόνου και του χώρου.

Το να είμαστε συνεπείς με την καρδιά μας και να εφαρμόζουμε απλές τεχνικές μπορεί να αλλάξει τα πάντα, βοηθώντας μας να έχουμε πρόσβαση σε πολύ περισσότερα από τη διαισθητική μας νοημοσύνη.

Αναζητούμε αυτή την ευφυΐα εδώ και αιώνες. Μήπως αυτή αποτελεί πύλη προς τις ανώτερες δυνατότητές μας;

Οι Αρχαίοι μυστικιστές, φιλόσοφοι και μεγάλοι στοχαστές είχαν δίκιο:

Η σοφία της καρδιάς μπορεί να μας βοηθήσει να διακρίνουμε τα προβλήματα, τις επικοινωνίες και τις αποφάσεις μας πέρα ​​ από αυτά που γνωρίζουμε.

https://www.bibliotecapleyades.net/

------------------------------------

ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ 

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ο ΑΛΛΟΣ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΣ, Ο ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ  

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΤΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ “ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ”

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Η ΓΛΩΣΣΑ, Η ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ - ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ ΝΕΡΟΥ

Εικόνα στα αριστερά: Τραβήχτηκε αφού το δοχείο με το νερό είχε εκτεθεί στις γραμμένες λέξεις «Αγάπη» και «ευχαριστώ».
Εικόνα στα δεξιά: Τραβήχτηκε αφού το δοχείο με το νερό είχε εκτεθεί στις γραμμένες λέξεις «Είσαι πραγματικά αηδιαστικό». 

Μερικές σκέψεις για τα πειράματα με τους κρυστάλλους νερού

Οι συνοδευτικές φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά των βιβλίων του Δρ. Masuru EmotoMessages from Water και More Messages from Water.

Τα πειράματα με κρυστάλλους νερού που πραγματοποίησε ο Δρ. Masaru Emoto στην Ιαπωνία δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και προκάλεσαν ενθουσιώδη ανταπόκριση από τους αναγνώστες.

Στη συνέχεια, κάναμε συνεντεύξεις με αρκετά άτομα από επιστημονικούς κύκλους και τους προσκαλέσαμε να μιλήσουν για τη σημασία των πειραμάτων.

Παρακάτω είναι μια συνέντευξη με τον φυσικό Δρ. Cheng Luojia.

Ρεπόρτερ Zhengjian: Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το πιο μοναδικό πράγμα σχετικά με τα πειράματα κρυστάλλων νερού που πραγματοποίησε ο κ. Emoto;

Δρ. Cheng Luojia: Το πείραμα είναι αρκετά απλό. Δείχνει τους διαφορετικούς τρόπους κρυστάλλωσης του νερού σε διαφορετικές καταστάσεις. Είναι σπάνιο να υπάρχει ένα πείραμα που να είναι τόσο συνοπτικό, διαισθητικό και εύκολο στην κατανόηση, και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα. Αυτό το πείραμα ασχολείται με ένα εξαιρετικά τεράστιο και σημαντικό θέμα, δηλαδή το πώς το μυαλό των ανθρώπων επηρεάζει την ύλη.

Η λέξη «Σοφία» στα Ιαπωνικά, στα Αγγλικά και στα Γερμανικά 

Οι αρχικές φωτογραφίες των πειραμάτων είναι μεγεθυμένες 200 έως 500 φορές. Οι παρατηρήσεις έχουν φτάσει στην πραγματικότητα σε μικροσκοπικά επίπεδα, δηλαδή παρατηρούνται μικροσκοπικά επίπεδα αντί για σημεία. Αυτό σπάνια παρατηρείται στους επιστημονικούς κύκλους. Πιστεύω ότι η παρατήρηση ολόκληρου του μικροσκοπικού επιπέδου θα μας φέρει έναν ολοκαίνουργιο κόσμο.

Η λέξη «Κόσμος» στα Ιαπωνικά, στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.

Νομίζω ότι, τόσο ως προς το θέμα του όσο και ως προς τη μεθοδολογία της έρευνάς του, αυτό το πείραμα αποτελεί μια νέα αρχή στην επιστήμη.

Ρεπόρτερ: Τα αποτελέσματα του πειράματος με τους κρυστάλλους νερού έχουν δημοσιευτεί λεπτομερώς στο δίτομο βιβλίο «Μηνύματα από το Νερό». Ποια σημεία σας έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο;

«Με αγάπη, ευχαριστώ» στα Ιαπωνικά, στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.

Όταν οι λέξεις «Αγάπη» και «ευχαριστώ» λέγονται στο δείγμα νερού, οι κρύσταλλοι νερού σχηματίζουν ένα όμορφο μοτίβο.

Όταν το δείγμα νερού εκτέθηκε σε σκληρές, καταστροφικές λέξεις, ο κρύσταλλος που σχηματίστηκε βρέθηκε σε χάος και χωρίς τάξη. 

Τα αντικρουόμενα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και αποτελούν άμεση αντανάκλαση της επιρροής του νου των ανθρώπων στην ύλη. Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι η πρόθεση και το πνεύμα του νου των ανθρώπων ήταν μεταφυσικά. Ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία από την ύλη, αλλά αυτό το πείραμα αποκάλυψε μια βαθιά σχέση μεταξύ ύλης και νου.
Επιπλέον, είμαστε επίσης σε θέση να δούμε ότι η καλή πρόθεση επηρεάζει θετικά την ύλη, και τα κακά πρότυπα σκέψης κάνουν την ύλη άσχημη. Όταν μιλάς «όμορφο» στο νερό, ο κρύσταλλός του γίνεται όμορφος.

Όταν του μιλάς «βρώμικα», το κρύσταλλό του φαίνεται πραγματικά εξαιρετικά βρώμικο.

Κοιτάζοντας αυτές τις φωτογραφίες, μια μητέρα πιθανότατα θα καταλάβαινε ότι περισσότερη ενθάρρυνση και έπαινος θα έκαναν τα παιδιά πιο έξυπνα και όμορφα. Μια αρμονική οικογενειακή ατμόσφαιρα θα συνέβαλε επίσης στην υγιή εμφάνιση των φυτών στο σπίτι και θα βοηθούσε στη διατήρησή τους ως όμορφα. Η ενημέρωση που μπορεί να αποκομίσει το κοινό από αυτό το πείραμα δεν πρέπει να υποτιμάται.

Ρεπόρτερ: Αυτό το πείραμα εξέτασε επίσης πώς η γλώσσα, η εικόνα και ο ήχος επηρεάζουν το νερό. Ποια είναι η άποψή σας για τα αποτελέσματα;

Δρ. Τσενγκ: Είναι πολύ ενδιαφέρον. Εκτεθειμένο στη λέξη «Σοφία», γραμμένη στα Ιαπωνικά, Αγγλικά και Γερμανικά, το νερό σχημάτισε έναν κρύσταλλο παρόμοιου σχήματος. Εκτεθειμένο στη λέξη «Κόσμος», γραμμένη στα Ιαπωνικά, Αγγλικά και Ελληνικά, το νερό έκανε το ίδιο, όπως και στην λέξη «Αγάπη» και την λέξη «Ευχαριστώ».

Αυτό υποδεικνύει ότι δεν είναι η μεμονωμένη λέξη, η γλώσσα στην οποία ομιλείται ή οι ηχητικές δονήσεις που αποτελούν τον λόγο για τον σχηματισμό, αλλά οι εγγενείς νοητικές διαδικασίες πίσω από τη γλώσσα ή το νόημα που αντιπροσωπεύεται από τη γλώσσα που επηρεάζει το νερό.

Το ίδιο νόημα ή η ίδια πληροφορία θα παράγει το ίδιο αποτέλεσμα, παρόλο που εκφράζεται σε διαφορετικές γλώσσες. Στην περίπτωση του νερού, αν προχωρήσουμε τη σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα, ότι κάθε λέξη/σκέψη παράγει ένα διαφορετικό σχήμα, ποιο συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε; Μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα μόνο λογικό συμπέρασμα - η σημασία μιας λέξης παράγει ένα σχήμα! Με άλλα λόγια, οι σκέψεις έχουν σχήματα !

Δεν λέει αυτό ότι ο νους είναι ύλη;

Το νερό είναι επίσης πολύ ευαίσθητο στις εικόνες.

Αφού «διαβάσει» μια εικόνα λωτού, ένας κρύσταλλος νερού θα αναπτύσσεται ασταμάτητα, όπως ένας λωτός αναπτύσσεται ασταμάτητα. Αφού «διαβάσει» μια εικόνα ενός έλατου, το νερό θα αλλάζει περιοδικά το χρώμα του κατά τη διαδικασία κρυστάλλωσης, καθώς ένα δέντρο υφίσταται αλλαγές, όπως η διαδικασία αναπνοής του. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι όταν το νερό «διαβάζει» μια εικόνα του ήλιου ή τη λέξη «ήλιος», οι δύο κρύσταλλοι που σχηματίζονται έχουν πανομοιότυπο σχήμα.


Αυτό δείχνει ότι μια εικόνα κατέχει επίσης ένα είδος συνείδησης, ένα είδος πληροφορίας. Όπως και μια λέξη, αντιπροσωπεύει ένα είδος σκέψης, αλλά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Κάθε είδος σχήματος αντιπροσωπεύει ένα είδος πνεύματος. Μια αρχαία παροιμία μας λέει ότι η ομοιότητα του σχήματος είναι ομοιότητα του πνεύματος.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ένας πίνακας μπορεί να εκφράσει τη σκέψη και το συναίσθημα του καλλιτέχνη και να προκαλέσει αυτά στον θεατή.

Η ικανότητα του νερού να ακούει μουσική είναι πιο εντυπωσιακή.

Αφού το νερό «ακούσει» μια μουσική σύνθεση του Μπαχ, το σχήμα ενός κρυστάλλου νερού φαίνεται οργανωμένο και καθαρό. Το σχήμα ενός κρυστάλλου νερού φαίνεται καθαρό και πανηγυρίζον αφού το νερό «ακούσει» την «Ποιμενική» συμφωνία του Μπετόβεν. Αφού «ακούσει» ένα παιδικό τραγούδι, το νερό θα γίνει καθαρό. Αφού ακούσει μια μουσική σύνθεση με τίτλο «Δάσος στο αμυδρό φως της νύχτας», ο κρύσταλλος νερού φαίνεται να είναι τυλιγμένος στο αμυδρό φως της νύχτας.

Η αμυδρή λάμψη που αντανακλάται στον κρύσταλλο δεν οφείλεται στην έλλειψη φωτός, αλλά στον ήχο. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι ο ήχος και το σχήμα ενός αντικειμένου είναι αλληλένδετα.

Αριστερά: Κρύσταλλος νερού εκτεθειμένος στο τραγούδι με τίτλο «Silent Night»

Δεξιά: Κρύσταλλος νερού εκτεθειμένος σε μουσική heavy metal 

Αυτό ανοίγει πραγματικά έναν εντελώς νέο κόσμο. Η διασυνδεδεμένη σχέση μεταξύ του ήχου και του σχήματος είναι μια σημαντική νέα έννοια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχικά εκπλήσσονται όταν βλέπουν αυτούς τους υπέροχους και όμορφους κρυστάλλους νερού. Δεν περίμεναν ότι το νερό θα είχε τόσες πολλές χροιές.

Δημοσιογράφος: Στο υστερόγραφο του βιβλίου «Το Μήνυμα από το Νερό» , ο συγγραφέας έθεσε αρκετά ερωτήματα - από πού προέρχεται, πού πηγαίνει, ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης και άλλα. Πώς απαντάτε; 

Δρ. Τσενγκ: Αντί να επικεντρώνεται μόνο στο θέμα που εξετάζει, ο Δρ. Εμότο είναι σε θέση να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και να αντιμετωπίσει βαθιά ερωτήματα. Αυτό αποτελεί ένδειξη του ανοιχτού του πνεύματος. Το νερό είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας στη δημιουργία των πάντων. Η κατανόηση του νερού μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε την ύλη, το πνεύμα και τη ζωή .

Αναφορές

Μετάφραση από: http://zhengjian.org/zj/articles/2002/12/27/19760.html

από τον Ζενγκιάν Φεβρουάριος 2003 από την ιστοσελίδα της PureInsight Ισπανική έκδοση

μέσω https://www.bibliotecapleyades.net/salud/esp_salud16a.htm

------------------------------------------

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΨΥΧΗ – ΝΕΡΟ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΚΟΥΕΙ, ΔΙΑΒΑΖΕΙ, ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟΥ

Αν η ανθρώπινη σκέψη μπορεί να το κάνει αυτό στο νερό, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει σε εμάς! 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου