Η τέως λίμνη του Αχινού Σερρών, ταυτίζεται με την Κερκινίτιδα λίμνη που αναφέρει ο Αρριανός στο έργο του "Αλεξάνδρου Ανάβασις" [Δεν πρέπει να την συγχέουμε με την λίμνη Κερκίνη που βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά της πόλης των Σερρών η οποία είναι τεχνητή λίμνη και τα έργα δημιουργίας της ξεκίνησαν το 1928 και ολοκληρώθηκαν το 1936].
Η Κερκινίτης λίμνη (του Αχινού), ήταν Αρχαία λίμνη στην κάτω κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα και ήταν ναυπηγικός χώρος του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου που επικοινωνούσε με τη θάλασσα της Αμφίπολης αφού ο Στρυμόνας ήταν πλωτός.
Σύμφωνα με τον Αρριανό, στη λίμνη αυτή ήταν αγκυροβολημένος ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από δω είχε πλεύσει στις εκβολές του Στρυμόνα και στη συνέχεια στα μικρασιατικά παράλια. Από αρχαιολογικά ευρήματα και επιγραφές μαρτυρείται η ύπαρξη ναυσιπλοΐας στη λίμνη, καθώς και η παρουσία διαφόρων όρμων και οικισμών στην ανατολική της όχθη κοντά στα σημερινά χωριά Παραλίμνιο, Ψυχικό, Μεσοκώμη και Πεθελινό. Ήταν ένα ασφαλές φυσικό λιμάνι αφού δεν υπήρχε οπτική επαφή από την θάλασσα.
Δεδομένου ότι ο Στρυμόνας ήταν πλωτός από τις εκβολές του (όπου ήταν η Ηιόνα) ως την Κερκινίτιδα λίμνη σχηματιζόταν ένας υδάτινος δρόμος που επέτρεπε τη διείσδυση, κυρίως εμπορική, από τον Στρυμονικό κόλπο στην ενδοχώρα, φτάνοντας ως την σημερινή Πεπονιά, πολύ κοντά στην Αρχαία πόλη των Σερρών.
Η Ονομασία
Στα μέσα του 15ου αιώνα η λίμνη τ' Αχινού ήταν κατά το πλείστον φέουδο της Μάρως, της χριστιανής Ελληνοσερβίδας μητριάς του Μωάμεθ του Πορθητή, που ο ίδιος ο Μωάμεθ, τιμητικά την είχε εγκαταστήσει στην Έζιοβα, τη σημερινή Δάφνη Σερρών, όπου και ο ομώνυμος "Πύργος".
Σε χάρτη του 1910, η κυρίως λίμνη περιορίζεται μέχρι τον σημερινό οικισμό Πεπονιάς.
Με την καθέλκυση της βυθοκόρου "AHINOS" στις 23/8 του 1931 στο λιμάνι του Πεθελινού που είχε κατασκευάσει η Monks-Ulen για τις ανάγκες των έργων, η αποξήρανση της λίμνης του Αχινού είχε αρχίσει. Άλλες δύο βυθοκόροι ("STRYMON" και "KERKINI") χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο σκοπό.
Η λίμνη αποξηράθηκε το 1936 και οι αποκαλυφθείσες εκτάσεις διενεμήθηκαν στους κατοίκους των γύρω χωριών. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται σήμερα το αρδευτικό δίκτυο. Η λίμνη του Αχινού κάλυπτε όλη τη σημερινή ΄΄βάλτα΄΄.
(Πληροφορίες για την αποξήρανση της λίμνης στα σχόλια)
Πηγές:
1 σχόλιο:
Για την αποξήρανση της Κερκινίτιδας λίμνης, (του Αχινού Σερρών) ακολουθήθηκε η εξής σειρά εργασιών :
Οι τρεις βυθοκόροι έσκαψαν τα στενά της Αμφίπολης και την κοίτη του Στρυμόνα που διέρχονταν μέσα από τη λίμνη.
Οι βυθοκόροι μεταφέρθηκαν με ειδική σιδηροδρομική γραμμή μήκους 1.435 μ. που ξεκινούσε από το σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Χρυσό και κατέληγε στη λίμνη του Αχινού, κοντά στο χωριό Πεθελινός όπου είχαν κατασκευασθεί τα εργοτάξια και οι πρόχειρες κατοικίες του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού της εταιρείας.
Στις 23/8 του 1931 έγινε η καθέλκυση της βυθοκόρου "AHINOS" στο λιμάνι του Πεθελινού.
Στη συνέχεια, το 1932 κατασκευάστηκε το φράγμα στη νότια περιοχή της λίμνης Κερκίνης, δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, σηματοδοτώντας ουσιαστικά και την κατασκευή της τεχνητής λίμνης, που λειτουργούσε σαν ταμιευτήρας για τη συγκράτηση των νερών που κατεβάζει ο Στρυμόνας.
Τα νερά συγκρατούνται από το φράγμα και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη Κερκίνη.
Εν συνεχεία χαράχτηκε η σημερινή κοίτη του ποταμού. (Παλαιότερα οι εκβολές του Στρυμόνα στη λίμνη ήταν έξω από το χωριό Ανθή.)
Κατόπιν, κάθετα στη νέα κοίτη χαράχτηκαν αυλάκια, και λόγω του κατηφορικού εδάφους τα νερά της λίμνης κυλούσαν προς τη νέα κοίτη. Έτσι έγινε η αποστράγγιση της λίμνης και δημιουργήθηκε μια εύφορη περιοχή που σήμερα ονομάζεται ΄΄βάλτα΄΄.
Μετά την αποξήρανση της λίμνης, την καταμέτρηση της περιοχής ανέλαβε μία γαλλική εταιρία, η οποία εγκαταστάθηκε στην περιοχή ΄΄καραγάτσια΄΄, που βρίσκεται ανάμεσα στο Πατρίκι και το Φλάμπουρο, στη θέση ακριβώς που σήμερα σώζεται το ερειπωμένο πλέον εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, το οποίο κτίστηκε τον 11ο αιώνα και ανήκε στη μονή Εσφιγμένου.
Και επειδή η γαλλική αυτή εταιρεία σαν μονάδα μέτρησης χρησιμοποίησε το γαλλικό μέτρο, η περιοχή αυτή ονομάζεται μέχρι και σήμερα ΄΄ ΓΑΛΛΙΚΑ΄΄ .
Οι νέες εκτάσεις που προέκυψαν μοιράστηκαν με κλήρο στους ακτήμονες και
η ΄΄ κατάρα΄΄ της περιοχής μετατράπηκε σε ΄΄ ευλογία ΄΄ .
https://www.facebook.com/groups/284185925265155/posts/1353263201690750/
Δημοσίευση σχολίου