Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Θα μπορούσαν οι Πρώιμοι Ιρλανδοί Κέλτες να έχουν δεσμούς με την Αρχαία Ελλάδα;

Οι θρύλοι αυτών των ανθρώπων μοιάζουν με εκείνους των Αρχαίων Ελλήνων θεών και αρχαϊκών ηρώων.

Θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση;
Μήπως οι Ιρλανδοί οφείλουν στους Έλληνες περισσότερα από όσα ξέρουν;

Ακούγεται σαν παραμύθι, και μερικά από τα στοιχεία προέρχονται από μυθικές ιστορίες, αλλά να θυμάστε ότι η Τροία βρέθηκε επειδή ο Σλήμαν θεώρησε ότι η ιστορία του Ομήρου έχει βάση στην πραγματικότητα.
Είναι πιθανώς αλήθεια ότι αυτές οι ιστορίες διακοσμήθηκαν για να γίνουν πιο μαγικές και συναρπαστικές, αλλά τα γεγονότα εξακολουθούν να είναι ενσωματωμένα στην ιστορία.

Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την ποίηση για να αναφέρουν και να θυμηθούν τα γεγονότα μιας ιστορίας. Ο Όμηρος περιγράφει τέλεια την πανοπλία, που επιβεβαιώθηκε αργότερα από αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το κράνος των δοντιών του κάπρου.

Οι Αρχαίοι Ιρλανδοί χρησιμοποιούσαν την ίδια πρακτική για να θυμούνται την ιστορία τους και οι ιστορίες τους περιγράφουν παρομοίως τις αρχαίες μάχες με μεγάλη λεπτομέρεια. Οι Δρυΐδες ήταν γνωστοί για τις εκπληκτικές τους ικανότητες να θυμούνται μακριές λίστες νόμων μεταξύ άλλων.

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν ατρόμητοι εξερευνητές και επιδέξιοι ναυτικοί. Αποίκησαν μέρη γύρω από τη Μεσόγειο και είχαν ένα ευρύ εμπορικό δίκτυο. Ο Πλάτωνας τους παρομοιάζει με «βατράχους γύρω από μια λίμνη» στα Έργα του λόγω του εκτεταμένου αποικισμού τους στην περιοχή της Μεσογείου.

Είναι δυνατόν να αποίκησαν και την Αρχαία Ιρλανδία;

Οι παλιές ιρλανδικές ιστορίες λένε ότι η Ιρλανδία κατοικήθηκε από τα «Tuatha de Danann» ("Τα παιδιά της θεάς Ντάνου")  πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Αυτοί οι άνθρωποι λέγεται ότι έχουν θεϊκές δυνάμεις και το The Book of Invasions ισχυρίζεται ότι ήρθαν σε "ιπτάμενα πλοία", ενώ μεταγενέστερες εκδόσεις αυτής της ιστορίας το αλλάζουν αυτό σε "ιστιοφόρα πλοία".

Περιγράφονται ως, ψηλοί άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα ή κόκκινα μαλλιά, χλωμό δέρμα, μπλε ή πράσινα μάτια.

Ποιοι ήταν αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι; Υπάρχουν στοιχεία ότι θα μπορούσαν να συνδέονται με τους Αρχαίους Έλληνες;

Το ιρλανδικό βιβλίο «Leadhar Gadhal» αναφέρει ότι υπήρχαν επίσης 24 ζευγάρια αποίκων που ήρθαν στην Ιρλανδία το -1240 με επικεφαλής έναν Έλληνα πρίγκιπα.

[ Στο βιβλίο "Ηistory and Topograpghy of Irand" του Τζιράλτους ντε Μπάρι αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρίγκιπας Παρθολός έφτασε στο νησί συνοδευόμενος από 24 ζεύγη Ελλήνων μεταξύ των οποίων και οι τρείς γιοί του με τις συζύγους τους. Αποβιβάστηκαν στον Κόλπο Κένμαρ και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Δουβλίνου. Σε 300 χρόνια έγιναν 5.000, αλλά οι περισσότεροι πέθαναν από επιδημία και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο έξω από το Δουβλίνο.

Στο βιβλίο «Γενική Μυθολογία» του Φ. Ζιρώ και του Ζ. Ρόθ φέρεται ότι έφτασαν στην Ιρλανδία Έλληνες Δαναοί θείας καταγωγής με ρομφαίες και δόρατα καθώς και την «πέτρα της μοίρας» που έφεραν από το σπήλαιο του Διός στο όρος Ίδη της Κρήτης. Περισσότερα εδώ. ]

Πράγματι, η Ελλάδα πρέπει να είχε κάποια επιρροή στον πρώιμο ιρλανδικό πολιτισμό, καθώς πολλές ιρλανδικές λέξεις και πρώιμα τοπωνύμια έχουν αποδειχθεί από τους ετυμολογητές ότι έχουν προέλευση στην Ελληνική γλώσσα.

Η λέξη «Δαναάν» (Δαναοί) χρησιμοποιήθηκε επίσης μερικές φορές για να αναφερθεί στους Αργείους ή στους Έλληνες γενικά (όπως στην Ιλιάδα του Ομήρου). Κι αυτό γιατί πολλοί Αρχαίοι Έλληνες ισχυρίστηκαν ότι κατάγονταν από τη γραμμή της Δανάης του Άργους, που γέννησε τον ήρωα Περσέα, διάσημο για τη δολοφονία της Γοργόνας Μέδουσας.

Αρχαιολογικά και Ιστορικά Στοιχεία
Η λέξη " Celt " προέρχεται από την Ελληνική λέξη "Κελτοί".
Η πρώτη αναφορά της Ιρλανδίας που γνωρίζουμε είναι σε Ελληνικά κείμενα που την έλεγαν «Υπερβόρεια».

Η Αρχαία Ελλάδα ήταν ένα σύνολο «πόλεων-κρατών». Η ιρλανδική οργάνωση ήταν παρόμοια, με κάθε επαρχία να έχει τις δικές της ιδέες για την κυβέρνηση.

Ελληνική κεραμική έχει βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο Tintagel στην Κορνουάλη, πιθανή απόδειξη του Ελληνικού εμπορίου κασσίτερου με τα βρετανικά νησιά.

Από τους πρώτους Έλληνες χαρτογράφους μπορεί να υποτεθεί ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν πλεύσει σε αυτήν την περιοχή κάποια στιγμή στο παρελθόν, αλλά ποια ημερομηνία είναι αβέβαιο.

Ελληνικές Αποικίες και Κληρονομιά
Είναι πιθανό ότι πρώτοι οι Έλληνες αποίκησαν την περιοχή, καθώς πάντα προσπαθούσαν να επεκτείνουν τις αποικίες τους.
Συχνά γινόταν απαραίτητο να στέλνονται άποικοι, καθώς η αύξηση του πληθυσμού έγινε υπερβολική για τους τοπικούς πόρους. 
Το «Σμαραγδένιο Νησί» θα ήταν πράγματι ένα δελεαστικό κόσμημα!

Ο δυτικός κόσμος οφείλει πολλά στους Αρχαίους Έλληνες από άποψη ιδεών και γνώσεων (δόξα τω Θεώ νίκησαν τους Πέρσες, αλλιώς μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική η ιστορία!).

Έσπειραν τον Αρχαίο κόσμο με τον πολιτισμό, την τέχνη, τις ιδέες και τη γενετική τους επίσης, ενώ αναζητούσαν εμπορικές ευκαιρίες και καλά μέρη για να εγκατασταθούν.
Από τα στοιχεία που δίνονται εδώ, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι «Tuatha de Danann» (Τα παιδιά ή άνθρωποι της θεάς Danu)  να ήταν απόγονοι Αρχαίων Ελλήνων, πιθανώς ακόμη και από τη βασιλική γραμμή του Άργους μέσω της Αργείας πριγκίπισσας Δανάης και του ηρωικού γιου της Περσέα.

Η Ελλάδα άφησε εντυπωσιακή και διαδεδομένη παρακαταθήκη...!

από τη Thalia Lightbringer
28 Μαρτίου 2017

από τον ιστότοπο MessageToEagle

--------------------------------------

Περισσότερα: ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου