Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Στα Ελευσίνια Μυστήρια, η αποσύνθεση της λαμπερής ομορφιάς της γης ξεκινούσε από την Φθινοπωρινή Ισημερία και τη διάθεση της θεάς Δήμητρας, που με τον πόνο της για τη μελαγχολική βύθιση της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο, προκαλούσε και τον θάνατο της βλάστησης. Όμως τα Ελευσίνια Μυστήρια μας δίδαξαν ότι τον θάνατο ακολουθεί πάντα η αναγέννηση. Τα φύλλα πέφτουν από τα δέντρα, θρέφοντας το έδαφος για την ερχόμενη άνοιξη. Και τα σταφύλια ζυμώνονται σε διονυσιακό κρασί. Και όσοι μυήθηκαν σε αυτή την βεβαιότητα αναγέννησης, ξεπέρασαν παντοτινά τους φόβους τους.

Οι περισσότεροι από τους μεγάλους στοχαστές της Αρχαίας Ελλάδας, ήταν μυημένοι στα Ελευσίνια Μυστήρια, συμπεριλαμβανομένου του φιλόσοφου και ιστορικού Πλουτάρχου που έγραψε κάποτε: «Εξαιτίας εκείνων των ιερών όρκων που δίδονται στα Μυστήρια, κρατάμε σταθερά  μια αναμφισβήτητη αλήθεια, ότι η ψυχή μας είναι άφθαρτη και αθάνατη. Ας συμπεριφερόμαστε λοιπόν ανάλογα.»

Οι τελετές στην Ελευσίνα παραμένουν καλυμμένες από μυστήριο, αλλά πολλά σημαντικά στοιχεία τους μας αποκαλύπτονται, όταν δεν ξεχνούμε πως η θλίψη μας, ενσαρκώνεται στον πόνο και το νόστο της θεάς Δήμητρας, που αποχωρίζεται προσωρινά την Κόρη της για έναν ιερό σκοπό, την αναγέννηση. Είναι λοιπόν πνευματικά υγιές να αισθανόμαστε πιο μελαγχολικοί αυτή την εποχή του χρόνου, επειδή είναι τα δάκρυα της Δήμητρας αυτά που θα μας καθάρουν και θα μας απελευθερώσουν τελικά από τον φόβο.

Σε αυτό το φθινοπωρινό μας εσωτερικό πρωτοβρόχι, ας παρασυρθούμε στο μυστήριο, με τον αρχέγονο ρυθμό ενός καρδιακού παλμού, εκείνου του πρώτου ήχου που ακούσαμε στην κοιλιά της μητέρας μας. Απορροφημένοι στο σκοτάδι από αυτόν τον παλμό, «κατεβαίνουμε» στον εσωτερικό μας χώρο, εκεί όπου ο χρόνος μοιάζει να σταματά, καλώντας το φως της ψυχής μας να αναδυθεί από το σκοτάδι.

Ναυσικά

https://astropedia.gr

-----------------------------------

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ - Η ΘΕΙΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗ ΓΑΙΑ

Η ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ (ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΗΣΗΣ)

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΤΑ ΜΥΗΤΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ - ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου