Δευτέρα 6 Απριλίου 2020
ΝΗΣΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΜΟΑΪ
«Οι πρώτοι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι που έφτασαν στις αρχές του 18ου αι. στη Νήσο του Πάσχα δεν πίστευαν στα μάτια τους. Πάνω σ’ αυτό το μικρό κομμάτι γης, 3.600 χλμ. από τις ακτές της Χιλής, αντίκρισαν εκατοντάδες αγάλματα με τεράστιο μέγεθος, διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά σε όλο το νησί και κυρίως στην περίμετρο κοντά στις ακτές. Όγκοι από βουνά ολόκληρα με ηφαιστειογενές πέτρωμα, σκληρό σαν ατσάλι, είχαν κοπεί σαν να ήταν βούτυρο και δεκάδες χιλιάδες συμπαγείς όγκοι βράχου βρίσκονταν σε μέρη όπου ήταν αδύνατον να είχε γίνει η επεξεργασία τους.
Εκατοντάδες γιγαντιαίες μορφές, που έχουν 10 και 20 μέτρα ύψος και βάρος μέχρι 50 τόνους αντικρίζουν ακόμη σήμερα τον καθένα προκλητικά, μοιάζοντας με ρομπότ που περιμένουν μόνο να ξαναμπούν σε λειτουργία. Αρχικά αυτοί οι κολοσσοί φορούσαν και καπέλα, που βέβαια δεν έκαναν πιο εύκολη την ερμηνεία της αινιγματικής προέλευσης των αγαλμάτων, διότι το πέτρωμα για την κατασκευή τους δεν ήταν από το ίδιο λατομείο που έβγαιναν τα πετρώματα για τα κεφάλια και τα σώματά τους.
Κοντά σε μερικούς από τους κολοσσούς βρέθηκαν επίσης μικρά ξύλινα πινακίδια που έφεραν επιγραφές με παράξενα ιερογλυφικά. Σήμερα, δεν υπάρχουν πια ούτε δέκα τέτοια πινακίδια σε όλα τα μουσεία του κόσμου και κανένα από αυτά δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί».
(Νταίνικεν-Αναμνήσεις από το Μέλλον 1968)
Μοιάζουν σαν να το φυλάνε από κάθε επιδρομή ή σαν να αγναντεύουν τον ωκεανό και τους ουρανούς περιμένοντας κάτι ή κάποιον να γυρίσει.
Τα νησιά του Πάσχα ανήκουν στη Χιλή και βρίσκονται στο νότιο και μέσο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών. Είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που αποτελείται από ένα κεντρικό νησί και μικρά νησάκια διαφόρων μεγεθών. Είναι ηφαιστειογενούς προέλευσης και πάνω τους υπάρχουν οι κλασσκοί ηφαιστειακοί κρατήρες των νησιών του Ειρηνικού.
Κατοικούνται από λιγότερο από 3.000 ψαράδες, δεν έχουν δάση και δεν έχουν αγρούς. Ο Θωρ Χέυρνταλ διενήργησε έρευνες πάνω σ’ αυτούς τους μυστηριώδεις γίγαντες. Πάνω σε πλευρές βράχων και στα χείλη από κρατήρες ηφαιστείων ανακάλυψε εκατοντάδες μισοτελειωμένα αγάλματα και χιλιάδες απλά λίθινα εργαλεία ολόγυρα, παρατημένα έτσι που να δίνεται η εντύπωση πως η εργασία είχε εγκαταλειφθεί τελείως ξαφνικά.
Η Νήσος του Πάσχα είναι πολύ απομακρυσμένη από όλες τις ηπείρους και τους πολιτισμούς και δεν είναι σε θέση να δώσει τροφή σε περισσότερους από 2.000-3.000 κατοίκους. Ποιος λοιπόν πελέκησε τα αγάλματα από το βράχο, ποιος τα επεξεργάστηκε και τα μετέφερε στη θέση τους; Πώς τα μετακίνησαν χιλιόμετρα ολόκληρα πάνω σε ανώμαλο έδαφος; Πώς τα κατεργάστηκαν και τα έστησαν όρθια;
Και το κυριότερο, πώς μπήκε στη θέση του το καπέλο που η πέτρα του λαξεύτηκε σε κάποιο άλλο λατομείο;
Οι 2.000 άνθρωποι δεν αρκούν, ακόμη κι αν δούλευαν μέρα-νύχτα για να φτιάξουν από αυτό το σκληρό πέτρωμα αυτά τα αγάλματα.
Δυστυχώς, οι πρώτοι ιεραπόστολοι που αποβιβάστηκαν στο νησί, έκαψαν τα προαναφερθέντα πινακίδια με τις ιερογλυφικές γραφές, απαγόρεψαν τις παλιές λατρείες και κατέστρεψαν κάθε παράδοση.
Όμως οι κάτοικοι του νησιού ακόμη το ονομάζουν «Χώρα των Πτηνανθρώπων». Προφορικά, έχει διασωθεί η παράδοση που εξιστορεί την επίσκεψη ιπτάμενων ανθρώπων στα πανάρχαια χρόνια, που άναψαν φωτιά. Αυτός ο θρύλος επιβεβαιώνεται από γλυπτά που παρουσιάζουν ιπτάμενα όντα με μεγάλα ακίνητα, σαν γυάλινα μάτια!
Το μεγαλύτερο μυστήριο όμως, είναι η ονομασία των αγαλμάτων.
Ονομάζονται «μάτε κίτε ράνι» που στα ντόπια σημαίνει «τα μάτια που κοιτούν τον ουρανό».
Ίσως να φαντάζει υπερβολικό μα, τα πολλά Ελληνικά ιδιώματα στην γλώσσα των κατοίκων του Νησιού του Πάσχα (αλλά και σε Άπω Ασία, την Αυστραλία και την Πολυνησία – Μελανησία – Ινδονησία), φαίνεται να επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον, πως κάποιοι Αρχαίοι Έλληνες έφτασαν και εκεί σε κάποια εποχή που σήμερα την ονομάζουμε Μυθολογική.
Μία από τις σημαντικότερες αποδείξεις, που συνδέουν τουλάχιστον την Ελληνική πολιτιστική επίδραση στο νησί και τους κατοίκους του, ήρθε από έναν ξένο ερευνητή, τον Γερμανό καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Nors S. Josephson, ο οποίος μετά από οκτάχρονη έρευνα συνόψισε τα πορίσματά του στο αγγλόγλωσσο βιβλίο «Greek Linguistic Elements in The Polynesian Languages – Hellenicum Pacificum» (Ελληνικά Γλωσσικά Στοιχεία στις Πολυνησιακές Γλώσσες – Ελληνικός Ειρηνικός) εκδόσεως του ιστορικού Γερμανικού Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, το 1987, στο οποίο παρέθεσε πίνακα από 808 Αρχαίες Ελληνικές λέξεις, που οι ρίζες τους υπάρχουν στις Πολυνησιακές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και του Νησιού του Πάσχα.
Τα αγάλματα-κεφάλια στο νησί του Πάσχα έχουν σώματα θαμμένα στο έδαφος! Ίσως αυτό να είναι γνωστό σε κάποιους αλλά τα αγάλματα Moai "κεφάλια" στο Νησί του Πάσχα έχουν σώματα. Μερικά από τα αγάλματα είναι βαθιά στο έδαφος επειδή το κεφάλι για τα αγάλματα είναι δυσανάλογα μεγάλο. Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να τα θεωρούν σαν απλά μεγάλα κεφάλια. Αλλά τα σώματα υπάρχουν - σε πολλές περιπτώσεις, υπόγεια. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πετρογλυφικά που έχουν διατηρηθεί κάτω από το επίπεδο του εδάφους, όπου έχουν προστασία από τη διάβρωση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Φόρμα επικοινωνίας
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2010
(489)
- ► Ιανουαρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (77)
- ► Δεκεμβρίου (82)
-
►
2011
(671)
- ► Ιανουαρίου (76)
- ► Φεβρουαρίου (77)
- ► Σεπτεμβρίου (40)
- ► Δεκεμβρίου (63)
-
►
2012
(612)
- ► Ιανουαρίου (56)
- ► Φεβρουαρίου (47)
- ► Σεπτεμβρίου (60)
- ► Δεκεμβρίου (53)
-
►
2013
(594)
- ► Ιανουαρίου (66)
- ► Φεβρουαρίου (51)
- ► Σεπτεμβρίου (50)
- ► Δεκεμβρίου (26)
-
►
2014
(450)
- ► Ιανουαρίου (44)
- ► Φεβρουαρίου (54)
- ► Σεπτεμβρίου (46)
- ► Δεκεμβρίου (38)
-
►
2015
(477)
- ► Ιανουαρίου (54)
- ► Φεβρουαρίου (43)
- ► Σεπτεμβρίου (28)
- ► Δεκεμβρίου (30)
-
►
2016
(388)
- ► Ιανουαρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (19)
- ► Σεπτεμβρίου (50)
- ► Δεκεμβρίου (43)
-
►
2017
(522)
- ► Ιανουαρίου (47)
- ► Φεβρουαρίου (54)
- ► Σεπτεμβρίου (45)
- ► Δεκεμβρίου (41)
-
►
2018
(521)
- ► Ιανουαρίου (49)
- ► Φεβρουαρίου (46)
- ► Σεπτεμβρίου (36)
- ► Δεκεμβρίου (49)
-
►
2019
(354)
- ► Ιανουαρίου (53)
- ► Φεβρουαρίου (30)
- ► Σεπτεμβρίου (29)
- ► Δεκεμβρίου (17)
-
▼
2020
(290)
- ► Ιανουαρίου (31)
- ► Φεβρουαρίου (25)
-
▼
Απριλίου
(18)
- Πριν 16.000 χρόνια, η Θάσος και η Σαμοθράκη ήταν ε...
- ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ Ο ΚΡΗΣ
- Ο Πυθαγόρας διατηρούσε την μνήμη των προηγούμενων...
- ΝΗΣΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΜΟΑΪ
- Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ 6 ΕΩΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 -ΤΑΓΜΑΤΑΡ...
- Ο ερευνητής και συγγραφέας Αστέριος Χοϊλούς, στο κ...
- ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ
- Ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Αθήνα και στην ιστορί...
- Ερμής Ο Τρισμέγιστος - Τέταρτη διδαχή - Η Ψυχή
- Ερμής Ο Τρισμέγιστος - Όγδοη διδαχή του Ερμή
- Το ποίημα "Σερριώτισσα"
- ΟΧΙ ΦΟΒΟΣ
- ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ - ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΙΣΙΔΟΣ ·...
- Η Εποχή των Παγετώνων
- Νεοέλληνες και Αρχαίοι Έλληνες
- Η Άλγεβρα των Αρχαίων Ελλήνων
- ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ, ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝ...
- ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΙΣΤΟ...
- ► Σεπτεμβρίου (26)
- ► Δεκεμβρίου (27)
-
►
2021
(312)
- ► Ιανουαρίου (29)
- ► Φεβρουαρίου (33)
- ► Σεπτεμβρίου (24)
- ► Δεκεμβρίου (21)
-
►
2022
(420)
- ► Ιανουαρίου (30)
- ► Φεβρουαρίου (16)
- ► Σεπτεμβρίου (30)
- ► Δεκεμβρίου (49)
-
►
2023
(472)
- ► Ιανουαρίου (39)
- ► Φεβρουαρίου (36)
- ► Σεπτεμβρίου (42)
- ► Δεκεμβρίου (41)
1 σχόλιο:
Το Νησί του Πάσχα ή «Rapa Nui», που στην γλώσσα των ντόπιων, σημαίνει «Μεγάλο Νησί», ανακαλύφθηκε ξανά στην σύγχρονη εποχή από τον Ολλανδό εξερευνητή Γιάκομπ Ρόγκεβεν που έφτασε εκεί, την ημέρα του Πάσχα το 1722.
Δημοσίευση σχολίου