ΙΤΡΙΟΝ: Το ίτριον ήταν μια λεπτή πίτα παρασκευασμένη από σουσάμι και μέλι (παστέλι). Αποτελείτο από ένα είδος φύλλου ζύμης ή λεπτού μπισκότου, που ονομαζόταν λάγανον. Ένα άλλο είδος, το ρύημα, έμοιαζε περισσότερο με λεπτή βάση κρέπας. Τα ίτρια στρώνονταν το ένα πάνω στο άλλο και γεμίζονταν ενδιάμεσα με μέλι ή με διάφορα άλλα υλικά και έτσι προέκυπταν διάφορα γλυκίσματα. Το γλύκισμα λίβον παρασκευαζόταν από ίτρια, γάλα και μέλι.
ΙΤΡΙΟΝ πεμμάτιον λεπτὸν διὰ σησάμου καὶ μέλιτος γινόμενον. μνημονεύει αὐτοῦ
Ἀριστοφάνης Ἀχαρνεῦσιν ῾1092':
Σοφοκλῆς Ἔριδι ῾fr. 189 N':
πλακοῦς, ἔντιλτος, ἴτριον, ῥόα,
Ἀθήναιος - Δειπνοσοφισταί (ιδ)
http://www.perseus.tufts.edu/ , http://www.enciclopediadacica.ro , https://docplayer.gr/
Εικόνα: https://www.sintayes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου