Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

ΝΙΚΗΣΙΠΟΛΙΣ - Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρά τον αναμφισβήτητο έρωτα που ο Φίλιππος έτρεφε προς την Ολυμπιάδα, για πολιτικούς πάλι λόγους - ενώ βρισκόταν στη Θεσσαλία και κατέλαβε την Ισχυρή πόλη των Φερών, η οποία λίγα χρόνια πριν, χάρη στον τύραννο Ιάσονα, έπαιξε για μία δεκαετία ρόλο ηγεμονικό μέσα στην πληθύ των ελληνικών πόλεων - δεν έχασε την ευκαιρία να νυμφευθεί και πάλι μια κόρη, πού πιθανώς να ήταν από τη γενιά τού Ιάσονα.

Η νέα σύζυγος λεγόταν Νικησίπολις, η οποία είχε τη φήμη ότι έκανε χρήση μαγικών φίλτρων και ότι με τα φίλτρα αυτά σαγήνευσε τον Φίλιππο.

Προφανώς, τα μαγικά φίλτρα της Νικησιπόλεως ήσαν η ομορφιά της και η αρχοντική γενιά της.

Με τον γάμο αυτό ο Φίλιππος έδεσε στο πολιτικό άρμα του και την πόλη των Φερών.

Η Ολυμπιάδα έναντι τής νέας συζύγου του Φιλίππου, όταν διαπίστωσε την ευπρέπεια, τη σοβαρότητα και την καλλιέργειά της, τήρησε φιλική στάση. Την υποδέχθηκε, κατά πώς το λέει ο Πλούταρχος, με τα ακόλουθα εγκάρδια λόγια, τα οποία παραθέτουμε κατά μετάφραση τού Π. Γαρουφαλιά: «Να πάνε να χαθούνε οι διαβολές. Τα μαγικά φίλτρα τα έχεις μέσα σου» (ο. π., σ. 37).

Με αυτό εννοούσε ή Ολυμπιάδα τα πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα τής νέας νύφης. Ίσως και λόγω ομορφιάς, μπορούσε ή Νικησίπολις να την υποσκελίσει και ήθελε να διατηρήσει μαζί της φιλικές σχέσεις, πού λόγω προγενέστερης εμπειρίας θα την κρατούσαν σε υπεροχή έναντι των προτιμήσεων και πολιτικών βουλήσεων τον Φιλίππου.

Αλλά ή Νικησίπολις δεν χάρηκε βασιλική και συζυγική ζωή. Είκοσι ημέρες μετά τον τοκετό πέθανε. Δεν έχει διατυπωθεί υποψία για παρέμβαση τής Ολυμπιάδος στον θάνατό της. Απεναντίας, ή δυναμική Ηπειρώτισσα ανέλαβε το μεγάλωμα του κοριτσιού, πού πήρε το όνομα Θεσσαλονίκη.

Την Θεσσαλονίκη νυμφεύθηκε (παρά την θέλησή της) το 316 π. Χ. ο Κάσσανδρος, αφού ήδη είχε σκοτώσει την Ολυμπιάδα, για να προσεταιρισθεί την καταγωγική κληρονομιά τού Φιλίππου και τού Αλεξάνδρου.

Προς τιμήν της μάλιστα, κοντά στην αρχαία Θέρμη, έκτισε μια νέα πόλη πού την ονόμασε Θεσσαλονίκη. Η πόλη αυτή, σε συνεχή ακμή, έχει τη διαρκέστερη παρουσία απ' όλες τις πόλεις τού σημερινού ελληνικού χώρου.

Τη Θεσσαλονίκη, την κόρη τής Νικησιπόλεως, σκότωσε το 295 π. Χ. ο γυιός του Κασσάνδρου, Αντίπατρος.

ΚΑΡΓΑΚΟΣ Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ σελ. 51-52 Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου