Εικόνα: Η Επιστροφή του Ηφαίστου στον Όλυμπο, με τον Διόνυσο και τον Θίασο του. Όψη Α' αττικής ερυθρόμορφης πελεκίας, 440–430 wikimedia.org
Ο Ήφαιστος. Μια θεϊκή μορφή, με άπειρες περιπέτειες και με ευγένεια ψυχής. Είναι ο θεός της φωτιάς και της ηφαιστειακής δραστηριότητας, άριστος τεχνίτης των μετάλλων, γι’ αυτό και είναι ο θεός της μεταλλουργίας.
Ένα σημαντικό γεγονός υπήρξε η κατασκευή της ασπίδας του Αχιλλέα, όπου σε μια Αρχαία εικονογραφία, ο Ήφαιστος χαρίζει την πανοπλία στη Θέτιδα, μητέρα του Αχιλλέα και ο Όμηρος την περιγράφει με μεγάλο θαυμασμό.
Ο Ήφαιστος, έφτιαξε το εργαστήρι του στον Όλυμπο, όπου με τις τεχνικές του γνώσεις κατασκεύαζε εργαλεία και όπλα για τους θεούς. Τα όπλα, οι ασπίδες, τα κοσμήματα, τα περιδέραια των θεών, ο χρυσός δίσκος του ήλιου, το σκήπτρο του Αγαμέμνονα, τα βέλη του Απόλλωνα, αλλά και ο ξακουστός Τάλως, το Αρχαίο χάλκινο ρομπότ της Κρήτης, είναι μερικά από τα περίφημα έργα του.
Ως θεός της φωτιάς που είναι, εξουσιάζει και τη φωτιά που υπάρχει στα βάθη της γης και αναγκάζει τα λιωμένα υλικά να εκτινάσσονται από τις τρύπες τους, που οι άνθρωποι ονόμασαν απ’ αυτόν «ηφαίστεια».
Στην «Επίτομη Ελληνική και παγκόσμια Μυθολογία», η Έντιθ Χάμιλτον, σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα των Ελληνικών Μύθων, κάνει μια σημαντική αναφορά σχετικά με το εργαστήρι του Ηφαίστου ότι: «έχει εργάτριες που κατασκεύασε από χρυσάφι (χρυσές παρθένες), που μπορούν να κινούνται και τον βοηθούν στη δουλειά». Ασφαλώς εδώ η σκέψη μάς οδηγεί στα περίφημα ρομπότ, όπου οι μηχανές γίνονται υπηρέτες του ανθρώπου.
Είναι αλήθεια ότι ο Ήφαιστος μπορεί να χαρακτηριστεί ως πατέρας του τεχνικού πολιτισμού. Τα όπλα του Ηρακλή και η πανοπλία του Αχιλλέα έκρυβαν μια μυστική δύναμη, που κρατούσε τους ήρωες ανίκητους. Ο Ήφαιστος απεκάλυπτε μυστικά μέσα από τα αστραφτερά κατασκευάσματά του. Όλοι του χρωστάνε ευγνωμοσύνη. Ημίθεοι, ήρωες, θνητοί.
Δημιούργημα του Ηφαίστου ήταν η Πανδώρα, η πρώτη γυναίκα που την έπλασε από πηλό.
Η δημιουργία του γήινου ανθρώπου: Ο θεός Ήφαιστος πήρε εντολή από τον Δία να κατασκευάσει από χώμα και νερό την γυναίκα (και ο Προμηθέας από χώμα και νερό τον άνδρα «Εκ γης και ύδατος τον άνθρωπο πλάσας»).
Ο Ήφαιστος προστατεύει και βοηθά τους ανθρώπους όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Οι Αρχαίοι Αθηναίοι του έκτισαν ένα λαμπρό ναό ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης. Τον -5ο αιώνα χτίστηκε ο σπουδαιότερος ναός του Ηφαίστου, ο οποίος διατηρείται ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι αυτός που από λάθος επικράτησε να λέγεται Θησείο. Στην εορτή του, τα Ηφαίστεια, γινόταν λαμπαδηφορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λατρεία αυτού του θεού έδειχναν εύλογα οι χαλκουργοί και γενικά οι χειροτέχνες.
Η μυθική δύναμη του Ηφαίστου παραμένει μέσα στους αιώνες μια υπερκόσμια αποκάλυψη. Τα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο μαρτυρούν τον αιώνιο μόχθο αυτού του Έλληνα θεού να παίρνει και να δίνει ασταμάτητα τη θεϊκή του βοήθεια.
https://simerini.sigmalive.com
--------------------------------
ΕΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΔΕΞΟΥ Τ᾿ ΑΡΜΑΤΑ ΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ
Η ιδέα της αιθερικής πραγματικότητας που υφαίνει ως δίχτυ ο Ήφαιστος με το πυρ του, αποτελεί μια κορύφωση για την Ελληνική Μυθολογία: Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ , Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ
2 σχόλια:
Ας μην παραλείψουμε πως ο Ήφαιστος όπως και η Εστία ήταν θεοί απαλλαγμένοι από ταπεινά πάθη
Ενώ στους μύθους περί των υπολοίπων θεών βλέπουμε πράξεις ορμωμενες από οργή ζήλεια απρεπη ερωτική επιθυμία κλπ ουδέποτε εγράφη κάτι τοιούτου είδους για τον Ήφαιστο
Ανεπηρεαστος από πάθη που προσιδιάζουν σε ανθρώπους είναι ο θεός πού δρα επιδρά καί προσφέρει με τέχνη χειρών ευλογημενων έστω και εάν ήτο χωλος και άσχημος
Καλησπέρα
Καλημέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο.
Δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται κυριολεκτικώς τα “ταπεινά πάθη” των θεών στην πλοκή ενός μύθου.
Διότι ο Μύθος είναι σύμβολο - ιδέα αιθερικής προέλευσης. Είναι αιθερική παράσταση και εκδήλωση μιας αλήθειας, που οι ρίζες της φθάνουν ως τις πνευματικές περιοχές.
Οι Μύθοι είναι περικαλύμματα, που κρύβουν θησαυρούς Μυστηριακής Επιστήμης. Σε αυτήν την επιστήμη οι πρώτοι φιλόσοφοι απέκρυψαν γνώσεις περί της Αρχής των όντων και των μεγαλυτέρων Νόμων του Κόσμου.
Ο μύθος είναι ένα σύστημα κωδικοποιημένο, που ενώ οι πράξεις των Θεών και Θεαινών συγκινούν ή αγανακτούν ή προβληματίζουν, ωστόσο κρύβονται γνώσεις, γεγονότα και φιλοσοφικές αλήθειες, που περιμένουν αποκωδικοποίηση.
Όμως το κάθε αιθερικό πρότυπο-ιδέα-σύμβολο, για να νοηθεί, εξηγηθεί, να συνειδητοποιηθεί απ’ τον άνθρωπο, πρέπει να φυσικοπαρουσιασθεί.
Τότε παίρνει μορφή Μύθου, που περιέχει μέσα του φάσεις γεγονότων, ώστε να κατανοηθεί και να οδηγήσει σε σκέψεις υψηλές και πρωτογνώριμες, που γεννούν νέες εντυπώσεις, που φθάνουν στο σημείο να αποσυμβολίζουν τις διηγήσεις των μύθων.
Ο Μύθος προέρχεται από την υποσυνείδηση και εκφράζεται με το όργανο της συνείδησης, την γλώσσα.
Αυτός που θα μπορέσει να μπει στην αλληγορία του μύθου, θα βρει μπροστά του την ιδέα-σύμβολο-ουσία και θα δικαιώσει τον μύθο.
Δημοσίευση σχολίου