Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΩΣΤΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ

Εικόνα: https://commons.wikimedia.org

Το τσεκούρι του San Sosti Votiva είναι ιδιαίτερο από σκούρο μπρούτζο, που από τη μία πλευρά του είναι τσεκούρι και την άλλη σφυρί. Βρέθηκε το 1846 κοντά στην πόλη San Sosti , στην επαρχία Cosenza στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία. Μέρος όπου βρίσκονται τα απομεινάρια της Αρχαίας Ελληνικής και μυστηριώδους πόλης της Αρτεμισίας

Η Αρτεμισία αναφέρεται από τον Εκαταίο τον Μιλήσιο – Έλληνα γεωγράφο που έζησε τον -6ο αιώνα – που ήταν υπό την επήρεια της Σύβαρης.

Το τσεκούρι κατασκευάστηκε πιθανότατα κοντά στην πόλη Σύβαρις όπου υπήρχε μακρά ιστορία στην παραγωγή ειδών πολυτελείας. Με βάση την Αρχαία Ελληνική επιγραφή του, θεωρείται πλέον περίτεχνα φιλοτεχνημένο ανάθημα στους θεούς.

Στο ύψος της τρύπας στο μανίκι υπάρχει περίτεχνη διακόσμηση με χάντρες και στιλιζαρισμένη σιλουέτα ερμηνευμένη ως φτερωτή φιγούρα που απεικονίζεται σε μπροστινή θέση, πιθανότατα σφίγγα.

Η επιγραφή είναι χαραγμένη στη λεπίδα σε επτά γραμμές στην Ελληνική Γλώσσα και χρονολογείται από τον -6ο αιώνα.

Το αντικείμενο θεωρήθηκε αμέσως μεγάλης αξίας, και όπως είπε ο Καλαβριανός καθηγητής Leopoldo Pagano είναι, «ένα στοιχείο και μια μακρινή σκιά αυτού του όμορφου ιδανικού, που μόνο οι Έλληνες ήξεραν να αρπάζουν, να εφευρίσκουν και στη συνέχεια να έχουν την ικανότητα να αποτυπώνουν στην πιο τραχιά και αδρανή ύλη», και η κατασκευή του αντικειμένου θα μπορούσε να εντοπιστεί στα «εργαστήρια της πλούσιας και πολύ πολιτισμένης πόλης της Σύβαρης», που ακόμη σήμερα υποδεικνύεται από το Βρετανικό Μουσείο ως τοποθεσία παραγωγής.

Το τσεκούρι δεν ήταν αντικείμενο πολέμου, αλλά ιερό δώρο, προσφορά στον ναό της θεάς Ήρας. Η επιγραφή αφήνει το ίδιο αντικείμενο να μιλήσει, φανερώνοντας μετά από χιλιετίες την ατμόσφαιρα του ναού που θα το καλωσόριζε:

«Είμαι ιερή περιουσία της Ήρας στην πεδιάδα: Ο Κυνίσκος ο κρεοπώλης με αφιέρωσε, ως δέκατο των έργων του».

Ήρα της πεδιάδας είναι η Ήρα Λακηνία στον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδας.

Η Καλαβρία ζητά εδώ και καιρό την επιστροφή του υπέροχου τεχνουργήματος της Μεγάλης Ελλάδος. Είναι καιρός αυτός ο θησαυρός να επιστρέψει στην Καλαβρία.

Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Κυνηγών Μυστηρίου

StatoDueSicilieMagnaGrecia  ,  wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου