Εικόνα: Το μέγεθος και η κλίμακα του συστήματος Kepler-452 σε σύγκριση με το δικό μας ηλιακό σύστημα, συν ένα άλλο πλανητικό σύστημα με έναν πλανήτη κατοικήσιμης ζώνης γνωστό ως Kepler-186. Το σύστημα Kepler-186 έχει ένα αμυδρό κόκκινο νάνο αστέρι.
Οι επιστήμονες λένε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA ανακάλυψε έναν πλανήτη που είναι περίπου 60% μεγαλύτερος από τον δικό μας, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν αστέρα που μοιάζει με τον ήλιο μας, σε σημείο που θα μπορούσε να διατηρήσει υγρό νερό και ίσως ζωή.
Ο εξωγήινος κόσμος, γνωστός ως Kepler-452b, βρίσκεται περίπου 1.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου. Η ανακάλυψή του ανεβάζει τον πήχη για άλλη μια φορά στην αναζήτηση του Earth 2.0, ο οποίος αποτελεί μεγάλο μέρος της αποστολής του Kepler.
Ο πλανήτης απέχει περίπου 5% από το μητρικό του άστρο από ό,τι η Γη από τον ήλιο μας, με ένα έτος που διαρκεί 385 ημέρες. Ο ήλιος του είναι 10% μεγαλύτερος και 20% φωτεινότερος από τον ήλιο μας, με την ίδια ταξινόμηση και με έναν νάνο G2.
«Είναι απλά δέος να σκεφτόμαστε ότι αυτός ο πλανήτης έχει περάσει 6 δισεκατομμύρια χρόνια στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, η οποία είναι μεγαλύτερη από την ηλικία της Γης», είπε ο Jenkins.
Ο John Grunsfeld, συνεργάτης της NASA για την επιστήμη, χαρακτήρισε τον πρόσφατα ανακοινωμένο πλανήτη ως τον «πλησιέστερο δίδυμο» στη Γη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, είπε ότι περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων του Kepler μπορεί να βρει ακόμη πιο στενούς συγγενείς.
Το Kepler που ξεκίνησε το 2009 ανιχνεύει εξωγήινους κόσμους αναζητώντας την αμυδρή θαμπάδα ενός αστεριού καθώς ένας πλανήτης διασχίζει τον δίσκο του. Το τηλεσκόπιο μεγέθους SUV έχει εντοπίσει περισσότερους από 4.600 υποψήφιους πλανήτες. Μέχρι στιγμής, περίπου 1.000 από αυτούς έχουν επιβεβαιωθεί ως πλανήτες.
Εκτός από τον Kepler-452b, άλλοι 521 υποψήφιοι πλανήτες έχουν προστεθεί στη λίστα ελέγχου της αποστολής, συμπεριλαμβανομένων 12 υποψηφίων που φαίνονται να έχουν πλάτος μία έως δύο φορές μεγαλύτερο από τη Γη και να βρίσκονται σε τροχιά στις κατοικήσιμες ζώνες των γονικών αστεριών τους.
Alan Boyle από την ιστοσελίδα UniverseToday
https://www.bibliotecapleyades.net , Βίντεο: Insane Curiosity
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου