Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Ένα κούτσουρο που αρνείται να πεθάνει

Οι γείτονές του πρόθυμα αναλαμβάνουν να το κρατήσω ζωντανό...
Αυτό το κούτσουρο ενός δέντρου kauri ( Agathis australis ) θα έπρεπε να είναι νεκρό, και το γεγονός ότι δεν είναι είναι κάτι περισσότερο από μια καινοτομία.

Μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα δέντρα όχι ως άτομα, αλλά ως μέρος ενός υπερ-οργανισμού!!!

Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ότι το κούτσουρο διατηρείται ζωντανό κρατώντας τις ρίζες γειτονικών δέντρων, ανταλλάσσοντας νερό και πόρους μέσω του ριζικού συστήματος.
Γράφοντας στο περιοδικό iScience ( Hydraulic Coupling of a Leafless Kauri Tree Remnant to Conspecific Hosts ), προτείνουν τα δέντρα να το κρατούν ζωντανό με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε μεγαλύτερα ριζικά συστήματα.

Ο Sebastian Leuzinger και ο Martin Bader από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Auckland έπεσαν πάνω στο κούτσουρο ενώ έκαναν πεζοπορία κοντά στο Auckland και παρατήρησαν έκπληκτοι ότι ήταν ζωντανό αλλά δεν είχε φύλλωμα.

Όταν μέτρησαν τη ροή του νερού στο κούτσουρο και στα γύρω δέντρα που ανήκουν στο ίδιο είδος, βρήκαν μια αρνητική συσχέτιση, υποδηλώνοντας ότι οι ρίζες του και των δέντρων γύρω του ήταν ενωμένες.
Μοσχεύματα ρίζας μπορούν να σχηματιστούν μεταξύ των δέντρων μόλις ένα δέντρο αναγνωρίσει ότι ένας κοντινός ριζικός ιστός, αν και γενετικά διαφορετικός, είναι αρκετά παρόμοιος ώστε να επιτρέπει την ανταλλαγή πόρων.

"Αυτό είναι διαφορετικό από το πώς λειτουργούν τα κανονικά δέντρα, όπου η ροή του νερού καθοδηγείται από το υδάτινο δυναμικό της ατμόσφαιρας", λέει ο Leuzinger.
«Σε αυτή την περίπτωση, το κούτσουρο πρέπει να ακολουθήσει αυτό που κάνουν τα υπόλοιπα δέντρα, γιατί αφού του λείπουν τα φύλλα που διαπνέουν, ξεφεύγει από την ατμοσφαιρική έλξη».

Αλλά γιατί τα υγιή δέντρα kauri να θέλουν να κρατήσουν ζωντανό ένα κούτσουρο...;
Μια εξήγηση, λέει ο Leuzinger, είναι ότι τα ριζικά μοσχεύματα σχηματίστηκαν πριν το δέντρο γίνει κούτσουρο. Αυτό επέκτεινε τα ριζικά συστήματα των γύρω δέντρων, δίνοντάς τους πρόσβαση σε περισσότερο νερό και θρεπτικά συστατικά και αυξάνοντας τη σταθερότητα αυτών που βρίσκονται στην πλαγιά του δάσους.

Οι άλλοι δεν παρατήρησαν πότε το κούτσουρο σταμάτησε να παρέχει υδατάνθρακες, επιτρέποντάς του να συνεχίσει τη ζωή του με την υποστήριξή τους.

Και αυτό, προτείνει ο Leuzinger, «αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την επιβίωση των δέντρων και την οικολογία των δασών».

από τον Nick Carne
27 Ιουλίου 2019
από τον ιστότοπο του Cosmos Magazine 

https://www.bibliotecapleyades.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου