Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ

Τι σημαίνει ότι η Ψυχή είναι ώριμη; Εάν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, κάνετε στον εαυτό σας την ερώτηση: «Τι περιμένω από τη ζωή;» ...και δώσετε μια ειλικρινή απάντηση, η ποιότητα αυτής της απάντησης περιέχει την απάντηση στο ερώτημα της ωριμότητας της Ψυχής.

Στην κοινωνία μας, έχουμε μια πολύ δισδιάστατη κατανόηση της ωριμότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι την ορίζουν ως συσσώρευση εμπειριών που προέρχονται από τη διαδικασία της γήρανσης. Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά αλήθεια...

Ναι, μπορεί να έχετε βιώσει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες στη ζωή, αλλά, αν δεν ήσασταν παρόντες και δεν είχατε επίγνωση του τι συνέβαινε και του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσατε να βοηθηθείτε να μάθετε και να αναπτυχθείτε, ...όλες οι εμπειρίες σου απλά μετατράπηκαν σε στιγμές όπου αντιδρούσες ασυνείδητα και συναισθηματικά, χωρίς να ωριμάσεις καθόλου.
Αν και δεν έχουμε κανέναν έλεγχο της γήρανσης, παίζουμε όμως ρόλο στην ικανότητά μας να ωριμάζουμε… Η ωριμότητα είναι κάτι που έρχεται με συνειδητή πρόθεση, κάτι που εξελίσσεται καθώς συνειδητοποιούμε περισσότερο.
Δεν είναι ούτε πόσο «γνώστες» ή «έξυπνοι» είμαστε, καθώς η γνώση είναι προϊόν προηγούμενων φόβων, νοητικών προτύπων, αναμνήσεων, αντιδράσεων και απατηλών εννοιών του εαυτού.

Αντίθετα, η αληθινή ωριμότητα είναι η κατάσταση του να είμαστε εσωτερικά αρκετά ελεύθεροι για να ανταποκριθούμε συνειδητά, να είμαστε αρκετά υπεύθυνοι για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεων μας και πώς θα επηρεάσουν τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γενικότερα.

Η ανάπτυξη πραγματικής ωριμότητας επηρεάζει τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, όπως:

Η ωριμότητα είναι θάρρος
Η ωριμότητα περιλαμβάνει εσωτερική ελευθερία και η ελευθερία είναι το αποτέλεσμα του να έχεις θάρρος να σκέφτεσαι διαφορετικά και να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά.
Σε μια κοινωνία που θεωρεί την «ωριμότητα» ως επιδίωξη σταδιοδρομίας, συζύγων, υποθηκών, παιδιών και υλισμού, χρειάζεται τεράστιο θάρρος για να είμαστε πραγματικά ώριμοι και να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι με καρδιά, επανασύνδεση με τον αυθεντικό μας εαυτό.

Η ωριμότητα είναι ειλικρίνεια
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την αλήθεια του ποιοι πραγματικά είναι, συσσωρεύοντας πεποιθήσεις, ετικέτες και ρόλους στη ζωή τους κολλώντας σε αυτά. 
Ωστόσο, το ώριμο άτομο, στη δια βίου επιδίωξή του για την ανακάλυψη του εαυτού του, έρχεται να δει όλους τους τρόπους με τους οποίους εξαπατά τον εαυτό του σε μια ψευδή αίσθηση ύπαρξης.

Η ωριμότητα είναι αγάπη
Η ιδέα των περισσότερων ανθρώπων για την αγάπη είναι να αγαπούν μόνο για να λαμβάνουν αγάπη.

Το "Χρειάζομαι να μ’ αγαπάς για να μπορώ να σε αγαπήσω πίσω" δεν είναι ένας πολύ ώριμος τρόπος αγάπης...
Το να είσαι ώριμος σημαίνει ότι, μπορείς να αγαπήσεις κάποιον άνευ όρων, ακόμα κι αν δεν σε αγαπήσει γιατί η αγάπη σου για τον εαυτό σου είναι υπεραρκετή...
Το πνευματικά ώριμο άτομο αγαπά γιατί η κατάσταση της αγάπης διευρύνει την περιορισμένη αίσθηση του εαυτού του και τον επανασυνδέει με το θείο.
Και αν το άλλο άτομο είναι αρκετά ώριμο για να αγαπήσει πίσω με τον ίδιο τρόπο, η αγάπη γίνεται ακόμα πιο ισχυρή.

Θα συναντήσετε συχνά ανθρώπους που κρατούν την αγάπη ως την υψηλότερη δυνατή πνευματική μορφή, που είναι. Αλλά για να βιώσετε αυτή την αγάπη πρέπει πρώτα να έχετε αποκτήσει την προσωπική ελευθερία και ευθύνη που είναι απαραίτητη για να αγαπάτε άνευ όρων.

Η ωριμότητα είναι συμπόνια
Πολλές θρησκείες θα σας διδάξουν να κάνετε «καλό» από καθήκον μέσω οίκτου και συμπάθειας (και τα δύο περιλαμβάνουν το να λυπάσαι τον άλλον επειδή είναι σε θέση κατωτερότητας σε σχέση με εσένα), σε αντίθεση με την ενσυναίσθηση, όταν μπορείς να νιώσεις και να καταλάβεις.

Πολλοί είναι συμπονετικοί και από το υποκείμενο ερέθισμα και την υπόσχεση για «ανταμοιβές» στη μετά θάνατον ζωή. Ωστόσο, αυτό είναι εντελώς καταστροφικό και τέλειο παράδειγμα ανωριμότητας.

Το πνευματικά ώριμο άτομο δεν ενεργεί από μια θέση υπεύθυνης ανάγκης «να κάνει καλό» που είναι μολυσμένη με κάθε είδους ασυνείδητες επιθυμίες όπως η αυτοϊκανοποίηση, η δύναμη, το κύρος και ο έλεγχος. Για να κάνουμε οποιαδήποτε ώριμη φιλανθρωπική πράξη, το κίνητρό μας πρέπει να προέρχεται από έναν χώρο εσωτερικής γαλήνης και ελευθερίας.

Η ωριμότητα είναι συγχώρεση
Η αγανάκτηση με άλλους ανθρώπους είναι εθιστική. Μας δίνει μια ψευδή αίσθηση δύναμης πιστεύοντας ότι προστατεύουμε τους εαυτούς μας από το να πληγωθούμε ξανά και ότι βρισκόμαστε στο «ηθικό υψηλό επίπεδο».

Μας ξεγελάει σε μια ανθυγιεινή αίσθηση αυτο-σημασίας: "Δεν θα σε συγχωρήσω ποτέ. Αυτό που μου έκανες ήταν ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ..."
Είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η δυστυχία και η αυτολύπησή μας μας κάνουν ευτυχισμένους.

Η αληθινή συγχώρεση, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει την ανάληψη ευθύνης για τον εαυτό μας και τη λήψη απόφασης να μην προσπαθήσουμε πλέον να δικαιολογήσουμε ή να προσκολληθούμε σε συναισθήματα μίσους και θυμού. Γνωρίζουμε αρκετά ώστε να ξέρουμε καλά, πόσο επιζήμια και βαριά είναι αυτά τα συναισθήματα για εμάς και την ποιότητα της ζωής μας.

Η ωριμότητα είναι αποδοχή

Η ωριμότητα περιλαμβάνει να γνωρίζεις τι μπορείς να αλλάξεις και να αποδεχτείς αυτό που δεν μπορείς. Ένα άτομο που ζει σε μια συνεχή κατάσταση σύγκρουσης με τον κόσμο, είναι σκλαβωμένο στις δικές του εσωτερικές αντιδράσεις.
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η αλλαγή θα προέλθει από μια ατομική εσωτερική απόφαση.
Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε την αναταραχή του κόσμου όταν ενεργείτε από ένα μέρος εσωτερικής αναταραχής. 
Η αποδοχή του εαυτού σας και η αποδοχή των άλλων είναι σαν να μαθαίνετε πώς να ρέετε σε ένα ρυάκι χωρίς να καταλήγετε σαν ένα άλλο συμπαγές βότσαλο στον πάτο του ποταμού.

Η διαδικασία πνευματικής αφύπνισης της ωριμότητας είναι η αρχή του ταξιδιού της εσωτερικής άνθησης. Είναι η αρχή του ταξιδιού προς την εκπλήρωση των δικών σας δυνατοτήτων.

Το να γνωρίσεις πραγματικά αυτό το δυναμικό σημαίνει να ξέρεις ότι χρειάζεσαι ίσο μέρος του ήλιου, όπως το χώμα για να γειωθείς, αλλά και να χορεύεις στον άνεμο...

από τον Matthew Sun, 09 Ιανουαρίου, από τον ιστότοπο LonerWolf μέσω bibliotecapleyades

-------------------------------------------

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου